Ministrul Chesnoiu: o seceta severa pandeste tarile din Europa de Est si Sud-Est

Facebook
Twitter

Tarile din estul si sud-estul Europei se vor confrunta cu o seceta severa, din lipsa ploilor, si este nevoie de masuri urgente din partea UE, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Anul agricol 2021 – 2022 se manifesta si in Romania cu o presiune din partea situatiei climaterice pentru ca nivelul de precipitatii a fost unul foarte scazut si riscam ca in perioada urmatoare, daca nu vom avea ploi, sa ne confruntam cu o seceta severa mai ales in estul si sud-estul Romaniei.

Cred ca ar trebui ca membrii Comisiei Europene si decidentii din cadrul Comisiei sa deschida o cale a dialogului pe acest subiect sa putem lua masuri urgente, pentru ca anul agricol 2021/2022 prezinta mai multi factori de risc asociati si ei necesita raspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat Adrian Chesnoiu, in interventia sa transmisa marti AGERPRES de catre ministerul de resort.

Citeste si: Producatorii de flori renunta la o parte din profituri. Care este motivul deciziei?

Intr-o postare pe Facebook, oficialul MADR preciza ca derogarea privind platile in avans este binevenita pentru fermierii romani care s-au confruntat cu efectele deficitului de precipitatii in ultimii doi ani si care continua sa afecteze productia agricola din diferite regiuni.

„Insa, consider ca sunt necesare masuri pe termen mediu si lung pentru ca fermierii sa faca fata noilor provocari ale schimbarilor climatice, care le pot afecta grav veniturile.

Asa cum am subliniat si in cadrul dezbaterilor PNS, riscurile climatice nu mai trebuie neglijate si trebuie luate masuri structurale, fapt confirmat astazi si de comisarul european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, care a incurajat statele membre sa sustina, prin noua Politica Agricola Comuna, participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din platile directe pentru contributia fermierului la aceste instrumente”, a scris Chesnoiu.

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Janusz Wojciechowski, a precizat in Consiliu ca noua Politica Agricola Comuna (PAC) vine cu niste oportunitati care ajuta sectorul pe termen mediu si lung.

„Concret, statele membre pot sustine participarea agricultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, inclusiv posibilitatea de a aloca 3% din platile directe pentru contributia fermierului la aceste instrumente de gestionare a riscului.

De asemenea, puteti sustine asigurarea culturilor si a productiei in cazul in care exista pierderi ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme”, a transmis comisarul european.

Saptamana trecuta, seful MADR declara ca va infiinta, cu sprijinul Autoritatii de Supraveghere Financiara, o companie de asigurari pentru a raspunde nevoilor fermierilor, care ar putea ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro in fiecare an, imediat dupa aprobarea Planului National Strategic (PNS).

„Au fost discutii aprinse in cadrul dezbaterilor pe PNS vizavi de ce directie si ce decizie vom lua cu privire la managementul riscurilor in agricultura.

Am luat decizia (…) de a infiinta o societate de asigurari a Ministerului Agriculturii care sa aiba in vedere asigurarea culturilor fermierilor, pentru ca, pe langa schimbarile climatice, trebuie sa avem si raspunsuri si solutii care sa fie pe masura.

Lucrul acesta il vom construi impreuna cu cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru ca nu va fi un drum usor, nu este simplu sa pornesti la un astfel de demers, dar cred ca este momentul in care cu totii trebuie sa spunem: altfel nu se poate”, a precizat Adrian Chesnoiu in data de 16 februarie.

Totodata, ministrul a mentionat ca Regulamentul european permite ca 3% din sumele care se cuvin fermierilor sa fie puse intr-o companie de asigurari, in timp ce statul poate aloca de la buget un surplus pentru a intregi un plafon, alaturi si de o componenta din Pilonul II al PNS.

„Stiti bine ca in PNDR 2020 am activat masura 17.1 pentru compensarea a 70% din polita facultativa de asigurare, inca de atunci am previzionat ceea ce trebuie sa se intample.

Valoarea fondurilor din aceasta societate, la cum prevede acum regulamentul va porni de la 60 de milioane de euro pe an contributia fermierilor plus inca 20% pe care ii ducem din PNS din Pilonul II plus componenta din buget national.

Estimam ca vom ajunge la un plafon de 100 de milioane de euro in fiecare an pentru emiterea unei polite de asigurare obligatorii pe unitatea de suprafata, care este extrem de importanta.

Uitati-va la modelul PAID, unde va trebui sa ajungem pana in 2027, la un Pool de asigurare, astfel incat polita de asigurare obligatorie pentru suprafata de teren arabil, plus politele facultative, vor deveni mult mai atractive pentru companiile de asigurari si o sa le permita fermierilor sa isi asigure culturile si productia in caz de ani meteorologici defavorabili”, a subliniat atunci ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE