ANM: vremea se raceste in toata tara. Sanse mari de ninsori, in toate regiunile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea continua sa se raceasca in toata tara, iar sansa de aparitie a precipitatiilor, inclusiv sub forma de lapovita si ninsori, va fi ridicata in urmatoarele zile, arata prognoza meteo ANM, valabila in intervalul 10-23 ianuarie.

In Banat, vremea va intra intr-un proces de racire in prima jumatate a saptamanii, astfel ca, de la o medie a temperaturilor maxime de 2 – 4 grade in prima zi a intervalului de prognoza, se va ajunge la valori negative, de la -2 la 0 grade, in 12 si 13 ianuarie, cand si minimele la nivelul regiunii vor scadea la un ecart intre -9 si -7 grade. Dupa acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa in jurul mediilor multianuale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3 – 4 grade si minime, in general intre -5 si -2 grade. Temporar, vor fi precipitatii in primele zile ale intervalului cand izolat se pot acumula si cantitati de apa mai insemnate. Probabilitatea pentru precipitatii va fi relativ ridicata si dupa data de 17 ianuarie.

Citeste si: PNS, planul de care depinde finantarea fermierilor, va fi depus in curand

In Crisana, in primele doua zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 1 – 3 grade, iar cea a valorilor minime se va situa in jurul a -3 grade. Ulterior, in zilele de 12 si 13 ianuarie, vremea va deveni rece, geroasa pe timpul noptilor, cu maxime termice negative, de -2 grade, si minime local sub -8 pana la -10 grade. Dupa aceste zile se va reveni la un regim termic, in general apropiat de normal, cu o medie regionala a maximelor de 1 – 3 grade si minime, in medie ce vor oscila intre -5 si -2 grade. Pe parcursul primei saptamani de prognoza, doar pe arii restranse vor mai fi precipitatii slabe, iar pentru a doua saptamana, mai ales dupa 17 ianuarie, probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere.

In Transilvania, vremea se va raci treptat in primele zile ale intervalului, iar de la o medie regionala a temperaturilor maxime de 4 grade, in prima zi, se va ajunge la -3 grade in 12 si 13 ianuarie, cand si noptile vor fi geroase, cu minime cuprinse intre -12 si -10 grade. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate valori termice apropiate de media multianuala, media maximelor urmand sa inregistreze valori de 0 – 2 grade si minime, cuprinse in general, intre -8 si -3 grade. Pe parcursul primei saptamani de prognoza, doar pe arii restranse vor mai fi precipitatii slabe. Pentru a doua saptamana, in speciale dupa data de 17 ianuarie, probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai ridicata.

In Maramures, in prima zi a intervalului, se vor inregistra valori termice apropiate de normalul climatologic al perioadei, respectiv la nivelul regiunii, maxime de 3 grade si minime de la -6 la -5 grade. Ulterior, vremea va deveni rece, geroasa in timpul noptilor si diminetilor, indeosebi pe 12 si 13 ianuarie, cand se va ajunge la valori diurne negative, la o medie de -3 grade, si minime intre -12 si -10 grade. Dupa acest interval sunt estimate temperaturi ce se vor situa in jurul mediilor multianuale caracteristice lunii ianuarie, respectiv o medie a temperaturilor maxime de pana la un grad si minime, in general de la -6 la -2 grade. Dupa 13 ianuarie, temporar, vor fi precipitatii, probabilitatea fiind mai ridicata in 14 ianuarie si dupa 17 ianuarie.

In zona Moldovei, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va generaliza la nivelul intregii regiuni, astfel ca pe 11 si 12 ianuarie, media maximelor va ajunge la -4 grade, iar in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie) vor fi minime local sub -10 grade. In 13 si 14 ianuarie, temperatura aerului va marca o crestere semnificativa, pana la medii ale maximelor de 3 – 6 grade si ale minimelor in jurul a zero grade, ce vor caracteriza o vreme mai calda pentru aceasta data. Pentru restul intervalului sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 3 – 4 grade, si minime intre -4 si -3 grade, o noua racire fiind posibila dupa 22 ianuarie. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare pe 10, 11 si 14 ianuarie si spre sfarsitul intervalului.

In Dobrogea, vremea va deveni rece in perioada 11 – 13 ianuarie, cand la nivelul regiunii vor fi temperaturi maxime de la -2 la 0 grade, iar cele mai scazute minime vor fi in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), pana la o medie de -7 grade. Dupa data de 14 ianuarie se va incalzi, iar pana la finalul intervalului media temperaturilor maxime va oscila intre 4 si 7 grade, in timp ce minimele se vor situa, in general, intre -3 grade si un grad. Pe parcursul celor doua saptamani, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare 10 si 11 ianuarie si spre sfarsitul intervalului.

In Muntenia, vremea va intra intr-un proces de racire ce se va generaliza in toata regiunea in zilele de 11, 12 si 13 ianuarie, cand media temperaturilor maxime va fi de 0 – 2 grade, iar cele mai scazute minime se vor inregistra in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori intre -10 si -8 grade indeosebi in zona subcarpatica. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, in medie, de 5 – 7 grade, si minime de la -4 la -2 grade, valori mai scazute fiind posibile dupa data de 22 ianuarie. Pe durata celor doua saptamani de prognoza, precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai mare pe 10 si 11 ianuarie, precum si spre sfarsitul intervalului.

In Oltenia, vremea se va raci semnificativ, astfel ca, in zilele de 11, 12 si 13 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 0 – 2 grade. Cele mai scazute minime se vor inregistra in noaptea de miercuri spre joi (12/13 ianuarie), la valori locale de sub -10 grade, indeosebi in zona subcarpatica. Pentru perioada 14 – 23 ianuarie sunt estimate temperaturi maxime, in medie de 5 – 7 grade, si minime de pana la -4 grade, cu valori posibil mai scazute dupa 22 ianuarie. In 10 si 11 ianuarie, temporar, se vor semnala precipitatii, iar izolat cantitatile de apa vor fi insemnate. Precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va fi in crestere dupa 17 ianuarie.

La munte, la inceputul primei saptamani, vremea va fi intr-un proces de racire, astfel ca, de la o medie a temperaturilor maxime intre -2 si 0 grade, in prima zi, se va ajunge la -8 grade, in 12 ianuarie. Ulterior, temperatura va creste usor, iar pana spre 23 ianuarie, media maximelor se va situa intre -5 si -2 grade. Evolutia va fi asemanatoare si pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de -6 grade, in primele doua nopti, apoi se va inregistra o scadere semnificativa in 12 si 13 ianuarie, la valori cuprinse intre -15 si -12 grade. Pentru restul intervalului sunt estimate valori termice ce vor oscila intre -10 si -8 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata, in zilele de 10 si 11 ianuarie si dupa 14 ianuarie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE