PNS, planul de care depinde finantarea fermierilor, va fi depus in curand

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Planul National Strategic (PNS), pentru perioada 2023 -2027 va fi depus la Comisia Europeana la finalul lunii ianuarie sau la inceputul lunii februarie, cel tarziu, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Acest document, in baza caruia vor fi alocate Romaniei fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, trebuia depus la CE de catre statele membre pana la 31 decembrie 2021, insa noua state, printre care si Romania, nu au facut acest lucru.

“Romania a schimbat guvernul. Cele noua state care nu au depus PNS sunt majoritare cele care au schimbat guvernele: Germania, Cehia etc.

Citeste si: Premierul Ciuca: proceduri pentru simplificarea modului de incasare a subventiilor

A existat aceasta ingrijorare tinand cont de faptul ca si legislatia europeana subsidiara implementarii PAC 2023-2027 nu este finalizata si ea va fi votata in Parlament la finalul lunii ianuarie si imi doresc ca acest document sa fie unul transparent, dezbatut cu fermierii si sa raspunda nevoilor.

Ce vreau sa ii asigur pe fermieri?

Ca nu exista in momentul de fata niciun risc sa pierdem niciun eurocent, nu exista nicio problema in momentul de fata, pentru ca prevederile PNS se vor aplica din 2023 pana in 2027 si nu exista aceste probleme.

Vom intari colaborarea cu Comisia Europeana, care are la dispozitie 6 luni de zile pentru evaluarea planurilor strategice si sunt absolut convins ca pana la jumatatea anului se vor incheia aceste evaluari ale PNS ale fiecarui stat membru (…).

Depunerea PNS se va face la finalul lunii ianuarie – inceputul lunii februarie cel mai tarziu”, a explicat Chesnoiu, intr-o conferinta de presa.

El a fost intrebat daca a primit o adresa din partea comisarului european pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, prin care i se solicita sa depuna cat mai repede PNS la Comisia Europeana.

“Am primit adresa de la Comisia Europeana. Eu pe 17 (ianuarie – n. r.) sunt la Bruxelles si o sa-i inmanez comisarului scrisoarea de raspuns la aceasta solicitare.

Evident ca trebuie sa depunem planul cat mai curand posibil, asta este intentia noastra, dar niciodata nu voi accepta sa trimit la Bruxelles un document atat de important si strategic cum este PNS pentru perioada 2023-2027 fara sa il discut si sa il dezbat cu fermierii si care pana la urma sa fie un document util Romaniei, fermierilor romani si agriculturii romanesti”, a transmis seful MADR.

Acesta a afirmat ca din momentul preluarii mandatului de ministru al Agriculturii nu are alta preocupare decat sa identifice solutii punctuale pentru fermierii romani si sa lucreze la elaborarea unui plan strategic, “care sa schimbe la 180 de grade viziunea si dezvoltarea agriculturii romanesti”.

“Am vazut in spatiul public foarte multe discutii lansate si interventiile pe care domnul fost comisar Ciolos le-a avut in cadrul unei conferinte de presa.

Poate ca ar fi fost mult mai util ca domnul Ciolos sa le spuna romanilor si fermierilor romani de ce exportam floarea soarelui in Franta si importam ulei.

Pentru ca este rodul PAC 2014 -2020, care a fost elaborata sub coordonarea dumnealui.

Cand isi pune intrebari de ce agricultura Romaniei importa produse finite si exporta materii prime ar trebui sa vina in fata romanilor si sa le explice.

Eu din 25 noiembrie de cand am preluat mandatul de ministru al Agriculturii nu am alta preocupare decat sa gasesc si sa identific solutii punctuale pentru fermierii romani, sa lucrez la elaborarea unui plan strategic, care sa schimbe la 180 de grade viziunea si rostul si dezvoltarea agriculturii romanesti.

Lucrul acesta nu puteam sa il fac pentru ca atunci cand am preluat mandatul si am solicitat PNS in forma intermediara care exista in minister am constatat ca este majoritar un copy paste dupa programul 2014 – 2020. Am fost director general al AFIR si stiu foarte bine din practica ce nu a mers bine si lucrurile acestea trebuie corectate, chiar daca perioada de depunere (a PNS – n. r.) nu a coincis cu termenul din Regulamentul European”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a mentionat ca la Consiliul de ministri din 12 -13 decembrie a ridicat aceasta problema a perioadei de depunere a PNS, atat in intalnirea bilaterala cu comisarul european pentru agricultura, cat si in plenul reunit, unde toate statele si-au aratat ingrijorarea fata de acest termen.

Nu in ultimul rand, seful de la Agricultura a transmis ca a dat un ordin ca toti angajatii implicati in elaborarea PNS sa lucreze inclusiv sambata si duminica daca este nevoie, astfel incat acesta sa fie finalizat pana la finele lunii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE