Premierul Ciuca: proceduri pentru simplificarea modului de incasare a subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Nicolae Ciuca a vorbit despre absorbtia celor 80 de miliarde de euro la care Romania are acces in urmatorii ani, dar si despre modul de acordare a subventiilor agricole, care trebuie simplificat.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca a convocat, la sediul Guvernului, o reuniune de lucru cu Autoritatile de Management si ministrii de resort. La discutii au participat Dan Vilceanu, ministrul investitiilor si proiectelor europene, Cseke Attila, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, secretari de stat si directori generali/reprezentanti ai AM-urilor.

Principalele teme abordate au fost legate de stadiul implementarii Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, stadiul pregatirii perioadei de programare 2021-2027 si Programul National de Redresare si Rezilienta.

Citeste si: Numarul de focare de pesta porcina scade pe zi ce trece. Care sunt judetele inca afectate?

„Premierul a subliniat nevoia de a lua toate masurile necesare pentru a absorbi cele peste 80 de miliarde de euro pe care Romania le are la dispozitie din cele trei resurse europene.

Prioritare in acest sens vor fi punerea in stare de operativitate a Autoritatilor de Management si activarea responsabililor de reforme din structurile guvernamentale si a mecanismelor de lucru.

In cadrul reuniunii, premierul Nicolae-Ionel Ciuca a cerut un set de propuneri pentru sprijinirea beneficiarilor si recuperarea ritmului de absorbtie din fondurile ramase din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, precum si simplificarea procedurilor si reducerea birocratiei, alaturi de preluarea modelelor de succes din alte state europene.

A fost subliniata, totodata, importanta proiectelor cu fonduri europene pentru dezvoltarea economiei Romaniei si nevoia ca beneficiarii sa fie consultati, pentru a putea gasi cele mai potrivite proceduri de lucru. Un rol esential in optimizarea mecanismelor de absorbtie il va avea personalul calificat, in acest sens, premierul solicitand demararea unor cursuri de pregatire a angajatilor implicati in gestionarea banilor europeni”, a transmis Executivul.

„Nu voi accepta sa nu absorbim acesti bani. Vom analiza saptamanal evolutia, in sedinta de Guvern. Fiecare ministru va prezenta stadiul indeplinirii obiectivelor de absorbtie si va participa la toate intalnirile cu oficialii europeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE