Ministrul Chesnoiu: PNS trebuie sa fie util pentru fermieri, nu reforme pe hartie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O delegatie a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a fost primita vineri, 7 ianuarie 2022, de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian CHESNOIU, la sediul institutiei. 

​Principalele teme de discutie au vizat domeniul imbunatatirilor funciare si accesul la fondurile europene ce vor fi disponibile prin Planul National Strategic (PNS) din anul 2023, cu accent pe constructia de depozite regionale si finantarea investitiilor in energia verde.

„Dialogul cu reprezentantii mediului antreprenorial este extrem de util in definitivarea Planului National Strategic pentru agricultura.

Citeste si: Ce sume vor primi cultivatorii de legume in 2022?

Saptamana urmatoare demaram calendarul consultarilor cu fermierii, pe sectoare de activitate. Obiectivul meu este sa transmitem la Bruxelles un document coerent, care sa raspunda cu adevarat asteptarilor fermierilor si nevoilor reale ale agriculturii romanesti.

PNS trebuie sa fie un instrument util pentru fermieri si pentru agricultura Romaniei, nu pentru consultanti sau reforme pe hartie.

Dupa cum stiti, alaturi de mai multi colegi ministri din UE, am solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene in privinta termenului de transmitere a Planului National Strategic, avand in vedere intarzierile in adoptarea reformelor Politicii Agricole Comune.”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

​In cadrul intalnirii au fost discutate si situatia fortei de munca in agricultura, dotarea atelierelor de pregatire practica ale liceelor agricole, precum si implicatiile cresterii preturilor la energie electrica si gaze naturale pentru agricultura si industria alimentara.

In acest context, ministrul CHESNOIU a mentionat continuarea masurilor de sustinere care vizeaza furnizarea apei gratuite pana la punctele de livrare, acolo unde sunt incheiate contracte pentru irigatii, precum si decontarea cheltuielilor in cota de pana la 50%, aferente consumului de energie electrica necesar functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii.

In ceea ce priveste stimularea ocuparii fortei de munca in agricultura si industrie alimentara, ministrul a reamintit prevederile proiectului de lege depus in Parlament prin care se doreste acordarea de facilitati fiscale celor care angajeaza in agricultura, industrie alimentara, silvicultura si piscicultura, pe modelul celor aplicate in domeniul constructiilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE