Ce sume vor primi cultivatorii de legume in 2022?

Facebook
Twitter

In acest an, legumicultorii vor primi un ajutor de minimis in valoare de cel mult 4.000 de euro la hectar, pentru cultivarea de legume precum, ardei, tomate, ceapa, castraveti, salata, spanac sau fasole, in spatii protejate.

Pentru aceasta schema de ajutor de minimis, plafonul maxim alocat este de 225 de milioane de lei (45 de milioane de euro), se arata in informatiile furnizate de MADR.

Citeste si: Acordarea de miere de albine elevilor si copiilor din gradinite, amanata din nou

Sprijinul financiar se acorda beneficiarilor pentru maximum doua culturi, respectiv o singura cultura in ciclul I de productie/1000 mp si/sau o singura cultura in ciclul II de productie/1000 mp, in anul 2022.

Conform sursei citate, valoarea maxima a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 euro, respectiv 3.000 de euro/cultura in Ciclul I/1.000 mp/beneficiar si 1.000 euro/cultura in Ciclul II/1.000 mp/beneficiar.

Sprijinul se acorda pentru tomate in ambele cicluri de productie, iar pentru restul legumelor doar in ciclul II de productie.

„Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea il relansam pe principiile initiale. In acelasi timp, am prevazut fonduri si pentru sustinerea productiei in ciclul II a altor legume deficitare pe piata, astfel incat romanii sa aiba acces mai facil la legume crescute din pamantul nostru”, a declarat recent Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, producatorii agricoli persoane fizice care detin atestat de producator emis in baza Legii nr.145/2014, valabil pana la 31 decembrie 2022, producatorii agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si producatorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru productia de legume in spatii protejate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • sa solicite ajutorul de minimis prevazut de prezenta hotarare;
  • sa utilizeze o suprafata cumulata de minimum 1.000 mp/ciclu de productie, cultivata exclusiv cu una dintre culturile prevazute;
  • sa marcheze suprafata prevazuta, la loc vizibil, cu o placa indicator, pe care sa se gaseasca inscriptia „Program sustinere legume, anul 2022, beneficiar numarul, Directia pentru Agricultura a Judetului/ Municipiului Bucuresti”;
  • sa obtina productiile minime corespunzatoare culturii infiintate

De asemenea, acestia trebuie sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu legume in spatiile protejate, in anul 2022; sa detina Registrul de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor, completat incepand cu data infiintarii culturii si avizat de oficiul fitosanitar judetean; sa faca dovada obtinerii productiei minime realizate, prin documente justificative in functie de forma de organizare .

In proiectul publicat de MADR se precizeaza ca pentru suprafata prevazuta se accepta o marja de eroare de plus 50 de metri patrati rezultati in urma verificarii in teren a suprafetei infiintate cu legume.

Productiile minime pe care trebuie sa le obtina pentru a beneficia de sprijin sunt: 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras si/sau lung-kapia; 5.600 kg/1000 mp pentru cultura de castraveti; 1.500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole pastai; 1.440 kg/1000 mp pentru cultura de salata; 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac; 1.000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapa verde.

Valorificarea productiilor prevazute se face in perioada 1 martie – 10 iunie inclusiv pentru ciclul I de productie si respectiv 20 octombrie – 9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de productie. Dovada obtinerii productiei de legume obtinute in spatii protejate o constituie
bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Valoarea maxima a sprijinului financiar se acorda in lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de catre Banca Centrala Europeana, la data de 30 septembrie 2021, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

Conform Regulamentul de minimis in sectorul agricol, valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unei intreprinderi/intreprinderi unice nu poate depasi suma de 20.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de inscriere in program si in cele doua exercitii financiare precedente.

Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc beneficiarilor intr-o singura transa, pe fiecare ciclu de productie, in anul 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE