agrometeo

Se schimba modul de acordare a subventiilor pe suprafata

Facebook
Twitter

In consultarile pentru noul PNS, au fost incluse si discutii despre acordarea subventiilor pe suprafata, dar si a masurilor de sprijin cuplat, anunta MADR.

„Una dintre principalele modificari pe care le avem in vedere pentru Planul National Strategic vizeaza eficientizarea acordarii subventiilor pentru pajisti, in sensul conditionarii acestora de numarul de animale.

Citeste si: Extern: 2,5 milioane de pasari, sacrificate din cauza gripei aviare

Astfel, plata pe suprafata va fi realizata doar pentru cei care asigura incarcatura de animale, avand in vedere ca, din experienta perioadei anterioare de programare, suprafata de pajisti introdusa la plata a crescut, concomitent cu scaderea efectivului de animale.

Este important sa nu pierdem din vedere faptul ca pasunile sunt destinate cresterii animalelor”, a afirmat Chesnoiu.

In cadrul discutiilor au fost prezentate noile definitii ale activitatii agricole, numarul de hectare eligibile, dar si alocarile financiare, conform noilor reglementari prevazute de Regulamentele PAC post 2020.

Participantii si-au exprimat punctele de vedere cu privire la platile directe si la sprijinul cuplat, bazate pe experienta actualului exercitiu financiar, precum si pe lectiile invatate, astfel incat noile reglementari din PNS sa reflecte nevoile actuale identificate in spatiul rural romanesc.

La consultari au mai participat: Sorin Moise – secretar de stat, Daniela Rebega – director general AMPNDR, Elena Tatomir – director general al Directiei Generale Politici Agricole, Maria Toma – director al Directiei Politici in Zootehnie, Cristiana Constantinescu – director in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Agricole (AFIR), Cornel Constantin Turcescu – director general adjunct Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), precum si experti ai APIA, AFIR, ai unor organizatii importante din zona dezvoltarii rurale si agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE