Tara in care tot mai multi romani aleg sa munceasca mareste salariile cu 20%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul Germaniei a elaborat un proiect de lege care prevede majorarea salariului minim la 12 euro pe ora, incepand din luna octombrie, noteaza site-ul Tagesschau.de.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Muncii, prevede majorarea salariului minim de la 10,45 euro pe ora, cat este in prezent, la 12 euro pe ora, incepand de la 1 octombrie 2022.

Majorarea salariului minim a fost una dintre propunerile electorale formulate de Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga), al cancelarului Olaf Scholz.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 20% dintre angajatii germani primesc salariul minim pe economie.

Doar in Polonia, Bulgaria si tarile baltice, ponderea angajatilor care incaseaza salariul minim este mai mare decat in Germania.

Propunerea ar putea fi criticata de companii, care vor trebui sa aloce fonduri suplimentare pentru salarizare de 1,63 miliarde de euro pe an.

Inflatia a fost de 3,1% in Germania in anul 2021, acesta fiind cel mai inalt nivel din ultimele trei decenii, conform Oficiului german pentru Statistica, iar majorarile de preturi genereaza, conform unui sondaj, riscuri financiare grave pentru categoriile defavorizate.

Germania a atins cel mai inalt nivel al inflatiei in decembrie 2021, 5,3%, dar media pe anul 2021 a fost de 3,1%, a comunicat miercuri Oficiul pentru Statistica, citat de publicatia Die Zeit.

Acesta este cel mai inalt nivel al inflatiei de dupa anul 1993, cand cresterea a fost de 4,5%.

Majorarea tarifelor la energie si la alimente, in contextul crizei pandemiei, a reprezentat principalul factor de amplificare a inflatiei in al doilea semestru al anului trecut.

Tarifele la energie au fost majorate cu 10,4% in 2021.

Categoriile defavorizate sunt afectate grav de majorarea preturilor produselor de consum si serviciilor esentiale.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul YouGov citat de publicatia Die Welt, 17% dintre cetatenii germani care au venituri cumulate ale famiiilor sub 2.500 de euro pe luna fac fata cu greu cheltuielilor curente, iar 44% dintre cetatenii germani sunt “foarte nelinistiti” de instabilitatea financiara.

“Cresterea puternica a inflatiei genereaza neliniste pentru multe categorii de cetateni. Cheltuieile de consum, energia, carburantii s-au scumpit, iar veniturile nu au tinut pasul cu scumpirile.

Scad si rezervele financiare, intrucat conturile de economisire isi pierd valoarea din cauza inflatiei”, atrage atentia Marco Bargel, director in cadrul Postbank.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE