3 sfaturi utile pentru cresterea porcilor in ferme

Facebook
Twitter

O afacere prospera pentru micii intreprinzatori, cresterea porcilor are ca scop principal productia de carne si grasime, care poate fi prelucrata, mai departe, in diverse forme: mezeluri, slanina afumata, sunca, untura topita, salamuri sau carnati.

Intrucat ciclul de productie al unui porc constituie o perioada de scurta durata, implicand, de cele mai multe ori, costuri reduse din punctul de vedere al adapostului si hranei, aceasta ramura aduce o serie de beneficii semnificativa pentru fermieri.

Cu toate acestea, bunastarea animalului joaca un rol important in dezvoltarea procesului de productie. Libertatea de miscare, o hrana complexa, plina de vitamine si nutrienti, un sistem bun pentru iluminare, un nivel scazut al zgomotului, si un adapost individual, construit din elemente calitative, contribuie in mod direct la mentinerea sanatatii porcului.

Amenajeaza adapostul cu materialele potrivite

Pentru a creste in mod armonios, porcul are nevoie de un spatiu adaptat nevoilor sale zilnice, alcătuit dintr-o structura de rezistenta din stalpi din beton armat, o fundatie executata la adancimea potrivita, in conformitate cu zona geografica, pereti termoizolati, care sa impiedice formarea curentilor de aer si a umiditatii, ferestre si usi cu o inchidere etansa, ce vor permite mentinerea confortului termic in interior.

In ceea ce priveste acoperisul, un material de constructie util in conservarea unei temperaturi optime pe tot parcursul sezonului rece este vata bazaltica. Pe langa faptul ca beneficiaza de anumite caracteristici inedite, precum stabilitate dimensionala si posibilitatea de a fi reciclata, vata bazaltica prezinta o rezistenta majora in mediul alcalin, impiedica propagarea flacarilor si aparitia daunatorilor in interiorul adapostului. 

Asigura o alimentatie variata

Cerealele ocupa un loc esential in alimentatia sanatoasa a porcilor, intrucat sunt bogate in carbohidrati si proteine vegetale. Printre cele mai des utilizate cereale de fermieri se numara:

  • Porumbul – ca furaj, detine o valoare energetica mare, datorita continutului vast in carbohidrati si grasimi;
  • Orz – poate fi utilizat pentru animalele de orice varsta, intrucat se absoarbe repede in organism;
  • Ovaz – cu un continut mare de fibre, se integreaza perfect in alimentatia porcilor tineri;
  • Grau – asemenea orzului, contine o cantitate indispensabila de nutrienti, este asimilat cu usurinta si ofera o cantitate mare de energie;
  • Mazare – imbunatateste calitatea carnii.

Pe langa cereale, alimentatia porcilor poate fi completata prin furaje suculente (sfecla furajera, morcov, cartof fiert) sau furaj verde pentru un plus de substante nutritive (lucerna, urzici, trifoi, loboda, frunze de sfecla). Cel mai important aspect ramane atentia deosebita acordata nevoilor fiecarui porc. Pentru administrarea unui nivel optim de hrana, este incurajata utilizarea unui sistem automatizat de distributie, cu dozatoare de volum, pentru hranirea individuala a animalelor.

Asculta mereu sfatul medicului veterinar

Asemenea omului, fiecare animal are nevoie de vizite regulate la medicul veterinat, in cazul in care apare un comportament neobisnuit, fie pentru vaccinarea periodica. Astfel, medicul veterinar decide cand sau daca este necesara taierea cozilor sau reducerea caninilor, fiind recomandat, mai intai, corectarea acestui obicei prin schimbarea conditiilor de mediu in care traiesc sau, ulterior, gasirea unor modalitati pentru a preveni muscatul cozilor. In plus, medicii recomanda ca porcii sa fie tinuti in grupuri si despartiti atunci cand animalele devin agresive.

In plus, un aspect important care trebuie respectat de fiecare fermier este asigurarea in permanenta a unei cantitati optime de apa, ce trebuie improspatata zilnic. 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE