O tara vecina isi mareste stocurile interne de grau. Ce cantitate va cumpara?

Facebook
Twitter

Bulgaria intentioneaza ca, in perioada urmatoare, sa-si mareasca stocurile interne de grau, din cauza volatilitatii pietelor si a riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Producatorii spun ca statul bulgar intentioneaza sa cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grau din cele trei milioane de tone care sunt inca in silozuri, si ar putea restrictiona exporturile de grau pana cand sunt realizate planificatele achizitii.

Traderii spun ca Bulgaria, unul din exportatorii de grau ai Uniunii Europene, se confrunta cu o cerere ridicata pentru exporturile de grau, comerciantii incercand sa inlocuiasca graul pe care intentionau sa-l cumpere din Ucraina si Rusia.

Citeste si: Sprijin pentru crescatorii de porci. 1.200 de lei per scroafa pe an

In Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anuntat vineri ca vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza cresterii preturilor, in urma invaziei ruse in Ucraina.

Ucraina si Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comertul mondial cu grau, 32% in cazul orzului, 20% in cazul porumbului si peste 50% in cazul uleiului de floarea soarelui si a semintelor oleaginoase.

„Trebuie sa ne pregatim pentru cel mai grav scenariu. Avem in tara cereale pentru doi ani, in timp ce rezerva de stat are stocuri de grau pentru 60 de zile. Aven resurse sa cumparam grau, mai degraba decat sa exportam intreaga cantitate, si ma intreb de unde vom cumpara in septembrie, sau la ce pret”, a declarat Vassilev, care este si ministru de Finante.

Asociatia producatorilor de cereale din Bulgaria (NAGP) a anuntat ca a fost infiintat un grup de lucru care va discuta cu autoritatile detaliile planificatelor achizitii de stat, calendarul realizarii lor si preturile, dar si modul in care vor fi afectate exporturile.

„Ni s-a spus la intalnirea de vineri ca exporturile ar putea fi restrictionate pana statul va cumpara 1,5 milioane de tone de grau”, a declarat un oficial NAGP, Radoslav Hristov.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE