Cel mai mare importator de grau din lume cauzeaza cresterea livrarilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest an, China va continua sa cumpere cea mai mare cantitate de grau, dupa ce anul trecut a inregistrat cele mai mari importuri din lume, noteaza Bloomberg.

Datele publicate de autoritatile vamale chineze arata ca in 2021 achizitiile de grau din strainatate au crescut cu 17% pana la aproximativ 9,8 milioane de tone. Utilizarea din ce in ce mai extinsa a graului ca nutret pentru animale, din cauza preturilor mari la porumb pe piata interna, dar si recolta redusa au jucat un rol important in majorarea importurilor de grau.

Insa impactul cresterii avutiei asupra dietelor chinezilor stimuleaza si ea cererea de grau, un ingredient cheie pentru o gama larga de produse alimentare de la paine si taitei pana la biscuiti si produse de patiserie.

Cresterea consumului de grau s-a accelerat in ultimii ani pe masura ce China adopta obiceiuri alimentare mai apropiate de cele occidentale, iar utilizarea in scopuri alimentare va fi cel mai important motor al cererii de grau, sustin analistii de la Sitonia Consulting.

Citeste si: Premierul Ciuca: proceduri pentru simplificarea modului de incasare a subventiilor

“Ne asteptam in continuare ca importurile de grau ale Chinei sa fie mari in 2022. Preturile interne raman ridicate ca urmare a utilizarii crescute a graului ca nutret pentru animale si a trendurilor structurale in obiceiurile alimentare ale consumatorilor”, sustine Darin Friedrichs, cofondator si director de cercetare la firma Sitonia Consulting.

Preturile mari la grau incep sa alimenteze inflatia produselor alimentare, in conditiile in care recent firma Nissin Foods Co. a anuntat o crestere a preturilor la taitei instant in China. Producatorul faimosilor taitei “Cup Noodles” a dat vina pentru aceasta majorare, prima din ultimul deceniu, pe cresterea costurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE