Romania, cel mai mare cultivator de porumb din Europa, insa productia departe de media europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania este cel mai mare cultivator de porumb din Europa, insa productivitatea este departe de media europeana.

Principala problema este data de lipsa tehnologiei, a declarat luni Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

“In ultimul deceniu, Romania a avut 4,9 tone la hectar la aceasta cultura, fata de 11 tone in Spania, 10 tone in Italia, 9 tone in Franta, competitorul nostru direct, daca pot sa spun asa, al doilea mare producator din Europa.

Asadar, putem spune ca exista un decalaj tehnologic urias”, a spus Cristina Cionga, la conferinta “De la practica agricola la work-based learning: despre invatarea la locul de munca”.

Ea a subliniat ca Asociatia “Mandru ca sunt fermier” are doua componente de baza. Astfel, o componenta este reprezentata de “o cercetare in camp: o retea independenta de testare a hibrizilor, soiurilor si produselor de protectia plantelor, mai nou, si a altor solutii de digitalizare pentru agricultura”.

A doua componenta, foarte transparenta, este cea de advocacy, dialog civil, “care urmareste ceea ce se intampla la Bucuresti si la Bruxelles in legislatia legata de politicile publice din domeniul agriculturii si incearca sa o imbunatateasca”.

“Asadar, pentru a face eficiente aceste doua lucruri, asociatia s-a dezvoltat foarte mult si-a dezvoltat foarte mult comunicarea in ideea de a ajunge nu neaparat doar la fermieri, dar si la publicul larg pentru a vorbi despre ceea ce inseamna agricultura in societatea romaneasca, ceea ce inseamna agricultura in societatea europeana in general si care sunt nevoile de dezvoltare.

Nu in ultimul rand, incercam sa ajungem si la cei care sunt acum in formare, in universitatile tehnice de agricultura din toata tara”, a adaugat Cionga.

Aceasta a atras atentia ca “o mare problema este legislatia”.

“Am vrut sa luam studenti si elevi de liceu din ani terminali pentru a face practica in reteaua de testare independenta a APPR.

Inteleg ca este o mare problema cu stagiile de practica platite pentru ca noi ne-am fi dorit sa platim acesti copii, nu neaparat sa beneficiem de legislatia care inteleg ca nici asta nu este functionala”, a precizat Cristina Cionga.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE