APPR: suficient grau si porumb in Romania pentru asigurarea cererii interne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In 2021, Romania a avut parte de un an agricol favorabil si de o mobilizare exemplara a fermierilor, care au avut ca rezultat o productie de 11 milioane de tone de grau si 14 milioane de tone de porumb, in ciuda restrictiilor cauzate de pandemie, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

Potrivit sursei citate, la grau, pentru care consumul anual total este de circa 4,2 – 4,5 milioane tone, exista la acest moment cantitati disponibile pentru acoperirea cererii interne pana la urmatoarea recolta.

Totodata, in cazul porumbului, fermierii din Romania depind in mare masura de pietele de export, deoarece nu exista, la nivel national, suficienta capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus in ultimii ani si pe fondul scaderii efectivelor de animale, indeosebi in urma focarelor de pesta porcina africana.

Citeste si: Crestere la vanzarile cu amanuntul, in intreaga Europa

“APPR – Mandru ca sunt fermier sprijina pozitia oficiala exprimata azi (luni, n.r.) de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de a nu interveni pe piata cerealelor si a nu restrictiona fluxurile comerciale ale Romaniei.

Prin exporturile sale de produse agricole, tara noastra este un furnizor important intra si extracomunitar de securitate alimentara, un rol pe care si l-a consolidat prin eforturi sustinute de-a lungul ultimelor 15 ani”, se mentioneaza in documentul semnat de Cristina Cionga.

Conform sursei citate, din productia anului de piata 2021/2022, se consuma intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare excedentul este substantial.

In mod traditional, Romania exporta anual 5-7 milioane tone porumb boabe, din care 50% in UE si 50% catre tarile din Orientul Mijlociu si Africa.

“Pana la sfarsitul anului agricol curent (adica pana la 30 iunie), Rusia si Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piata globala 11 milioane tone de grau si 15 milioane tone de porumb.

Aceste cantitati vor trebui substituite de alte tari producatoare care dispun de resurse de hrana – iar Romania poate contribui la ameliorarea situatiei aprovizionand popoare din alte parti ale lumii care trec printr-o amenintare fara precedent.

Romania trebuie sa ramana un partener de incredere in UE, iar orice decizie cu privire la piata libera intracomunitara trebuie luata avand in vedere obligatiile pe care le avem ca membru al UE.

Desigur ca situatia trebuie evaluata continuu, dar precipitatiile cazute in prima parte a lunii martie constituie premisele unui nou an agricol normal”, se mai spune in comunicat.

Reprezentantii APPR sustin ca preturile marfurilor agricole “au escaladat, dar cel putin in acelasi ritm au escaladat preturile la energie, combustibil si alte inputuri agricole, de aceea este esential ca fermierii sa-si poata recupera costurile si sa aiba acces la resurse pentru a relua productia in campania agricola de primavara”.

Astfel, daca va dori sa achizitioneze cereale in vederea constituirii de rezerve, statul roman ar putea organiza licitatii la care pot participa producatorii agricoli, inclusiv membrii APPR.

“Se impune identificarea solutiilor robuste la problemele care pot aparea atat pe plan intern, cat si in context international, inclusiv sustinerea fermierilor pentru a face fata provocarilor perioadei pe care o traversam”, se precizeaza in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE