Noi conditii pentru fermierii care acceseaza subventii APIA. Iata lista completa

Facebook
Twitter

APIA informeaza care sunt cerintele obligatorii pe care fermierii care solicita subventii in cadrul Campaniei 2022 trebuie sa le respecte, intrucat au fost aduse modificari asupra normelor privind depozitarea si utilizarea ingrasamintelor cu azot in agricultura, respectiv SMR 1 – Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole si GAEC 1 – Crearea/mentinerea benzilor-tampon (fasii de protectie) de-a lungul cursurilor de apa.

Acestea sunt dupa cum urmeaza:

 • SMR 1 – Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole
 1. Pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, conform Programului de actiune, fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole au urmatoarele obligatii:
 2. sa respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd (art. 4 si 5 din Programul de actiune);
 3. sa respecte perioadele de interdictie pentru aplicarea ingrasamintelor organice si chimice pe terenul agricol (art. 3 si anexa nr. 3 din Programul de actiune);

Citeste si: Proprietarii de paduri: nu stim daca avem dreptul sa recoltam lemnul din padurile noastre

 1. sa respecte normele privind aplicarea ingrasamintelor pe terenul agricol (art. 9 din Programul de actiune);
 2. pentru exploatatiile care practica agricultura in sistem irigat este obligatorie intocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile in cauza;
 3. sa respecte cerintele generale pentru aplicarea fertilizantilor (art. 10, 11 si 12 din Programul de actiune);
 4. sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile in panta abrupta mai mare de 12% (art. 13, 15 si 16 din Programul de actiune);
 5. sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apa si in vecinatatea captarilor de apa potabila (art. 14 din Programul de actiune);
 6. sa intocmeasca la zi, sa pastreze o perioada de 3 ani si sa prezinte pentru control documentele de evidenta ale exploatatiei agricole (art. 17 din Programul de actiune).
 7. Fermierii care, potrivit legislatiei in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, au obligatia obtinerii actelor de reglementare pentru activitatile pe care le desfasoara trebuie sa detina aceste documente si sa respecte conditiile stabilite de acestea cu privire la protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.
 • GAEC 1 – Crearea/Mentinerea benzilor-tampon (fasii de protectie) de-a lungul cursurilor de apa, cu cerintele obligatorii pentru fermieri:
 1. Se instituie benzi-tampon (fasii de protectie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta pana la 12% si 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%.
 2. Se mentin benzile-tampon (fasii de protectie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel (art. 14 din Programul de actiune).

 

Pentru SMR 1. 1.g) si GAEC 1, potrivit prevederilor art. 21 alin. (2) din Programul de actiune, pana la data de 1 septembrie 2022 se pastreaza restrictiile de interzicere a aplicarii fertilizantilor de orice fel pe o latime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%.

 

Dupa aceasta data, intra in vigoare restrictiile de fertilizare de orice fel pentru benzile-tampon (fasii de protectie) pe o latime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, conform prevederilor art. 14 alin. (3) din Programul de actiune.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE