ANSVSA, derogare pentru introducerea de animale de companie din Ucraina

Facebook
Twitter

ANSVSA informeaza despre derogarea temporara pentru introducerea de animale, altele decat animalele de companie, pe teritoriul UE, care nu indeplinesc in totalitate conditiile de introducere in Uniunea Europeana, cu conditia gestionarii in mod adecvat a riscurilor privind sanatatea animala si tinand cont de conditiile locale.

Decizia a fost luata ca urmare a notificarii Comisiei Europene prin care s-a solicitat statelor membre flexibilizarea conditiilor de introducere in UE si pentru alte specii de animale (suplimentar fata de  animalele de companie).

Citeste si: Crescatorii de animale primesc un ajutor de 6 ori mai mare in acest an

In vederea solutionarii rapide a unor astfel de situatii, ANSVSA a informat  organizatiile implicate in salvarea animalelor ca introducerea acestora in Romania sa se realizeze numai prin posturile de control la frontiera aprobate pentru controlul animalelor vii, respectiv Postul de Control la Frontiera (PCF) Albita si PCF Halmeu.

Animalele vor fi cazate in adaposturi adecvate speciei, vor fi adapate si ingrijite, iar in situatia in care se pune problema transferului acestora, mijloacele de transport utilizate vor fi adecvate transportului de animale.

Conditiile sanitare veterinare minime pentru introducerea cailor de sport:

  • Animalele sa fie identificate prin microcipare;
  • Sa fie insotite de pasaport.

Pentru a se asigura conditii de bunastare acestor animale,  ANSVSA colaboreaza cu ONG- urile pentru protectia animalelor, cu proprietari de centre de echitatie, de ferme, cu hipodromul din Ploiesti si, in eventualitatea sosirii unor animale de circ,cu Federatia Gradinilor Zoologice si Acvariilor din Romania.

In acest sens s-au transmis instructiuni catre PCF de intrare si DSVSA judetene pe teritoriul carora vor fi adapostite animalele in unitati autorizate/inregistrate sanitar veterinar, unde vor fi carantinate si supravegheate sanitar veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE