Crestere la vanzarile cu amanuntul, in intreaga Europa

Facebook
Twitter

In prima luna din an, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 8,3% in Uniunea Europeana. Printre tarile in care s-au inregistrat cresteri se numara si Romania, arata datele Eurostat.

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al vanzarilor cu amanuntul din UE in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2021, s-a inregistrat in Slovenia (32,3%), Polonia (19,5%), Lituania (18,2%), Slovacia (16,9%), Austria (15,8%), Letonia (15,7%), Irlanda (14,8%), Danemarca (13,5%), Tarile de Jos (13%), Malta (11,6%), Bulgaria (11,1%) si Romania (10,8%). Singura scadere a fost in Finlanda (minus 2,4%).

Eurostat subliniaza ca in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2021, vanzarile cu amanuntul in zona euro si UE au fost influentate de cresterea cu 15,3% a vanzarilor de produse non-alimentare, cu 11,1% a vanzarilor de combustibili, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tigari au scazut cu 1,3%.

Citeste si: Ce sprijin puteti obtine pentru conservarea padurilor?

In ianuarie, comparativ cu luna precedenta, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 0,2% in zona euro si cu 0,6% in Uniunea Europeana, dupa ce in decembrie s-a inregistrat un declin de 2,7% in zona euro si de 2,6% in Uniunea Europeana.

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari cresteri ale vanzarilor cu amanuntul in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, au fost in Polonia (5,9%), Luxemburg (4,2%) si Danemarca (3,7%), iar cel mai semnificativ declin in Slovenia (minus 4,6%), Portugalia (minus 2,8%) si Lituania (minus 2,5%).

Romania a inregistrat un declin lunar de 0,9% al vanzarilor cu amanuntul in ianuarie, dupa un avans de 0,9% in decembrie.

Eurostat subliniaza ca in ianuarie, comparativ cu luna precedenta, vanzarile cu amanuntul in zona euro si UE au fost influentate de cresterea cu 1% a vanzarilor de produse non-alimentare si de 0,2% a celor de produse alimentare, bauturi si tigari, in timp ce vanzarile de combustibili au scazut cu 1,1%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE