septembrie 19, 2021

UCPR: crestere record a vanzarilor de oua, in preajma Pastelui. Care este pretul practicat de fermieri?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vanzarile de oua din perioada Sarbatorilor Pascale au inregistrat o crestere cu 50% fata de alte luni obisnuite din an, cu pana la 290 de milioane de oua, lucru care inseamna ca un roman consuma, in medie, 15 oua produse in fermele avicole din Romania, sustine Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

Acestea a precizat ca datele privind productia, vanzarile si consumul sunt doar cele consemnate in industria avicola din Romania si nu includ oferta provenita din gospodarii.

„Productia de oua consum realizata in primele doua luni ale anului 2021 a inregistrat o crestere cu circa 9% fata de aceeasi perioada a anului 2020, arata datele Ministerului Agriculturii. Conform experientei din anii anteriori, fermierii isi fac propriile strategii de piata pentru a asigura eventualele cresteri de cerere, insa in saptamanile dinaintea Sarbatorilor Pascale, de regula, vanzarile cresc la oua de consum cu circa 50% fata de o luna obisnuita ceea ce presupune o majorare a productiei la circa 280 – 290 milioane de oua din ferme organizate, adica, in medie, 15 oua pe cap de locuitor pentru Sarbatorile Pascale”, a declarat pentru AGERPRES presedintele UCPR, Ilie Van.

Acesta sustine ca in ferme organizate erau circa 8,7 milioane de gaini, citand tot datele datelor statistice ale Ministerului Agriculturii, cu un potential de productie anual de 2,35 miliarde de oua. Astfel, intr-o luna obisnuita industria avicola din Romania produce in jur de 195 de milioane de oua.

„Conform Observatorului Preturilor UE, preturile la poarta fermei, atat la carnea de pasare cat si la oua consum, sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. Astfel, in saptamana 14 din anul 2020 pretul la poarta fermei la ouale de consum era de 0,30 lei/ou, iar in saptamana 14 a anului 2021 acesta era de 0,31 lei/ou. Dupa cum se vede din evolutia preturilor la poarta fermei exista oferta suficienta in perioada premergatoare sarbatorilor pascale”, a adaugat Van.

Datele statistice arata ca un roman mananca, in medie, 240 – 250 de oua anual, reprezentand un consum lunar de 20 pana la 22 de oua, atat din productia industriala avicola cat si din gospodariile taranesti, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor “sare” la circa 30 de oua.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE