Pret grau: tari din intreaga lume prefera cerealele din Europa

Facebook
Twitter

Pret grau – tari din intreaga lume cumpara cantitati record de grau european. Recoltele slabe inregistrate in acest an de cei mai mari exportatori au indreptat atentia spre graul european, unde productiile au fost mai putin afectate de fenomenele meteo, noteaza Bloomberg.

Exporturile de grau ale Uniunii Europene ar putea depasi pragul de 11 milioane de tone pana la finele acestei luni, sustine Nathan Cordier, analist la firma de consultanta Agritel.

Un astfel de volum ar fi cu 25% peste cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut si de asemenea cea mai ridicata valoare inregistrata vreodata la acest moment al sezonului agricol.

Aceasta cerere a dus la cresterea cotatiilor futures la graul de panificatie pana la un nivel record.

Marti, la bursa de la Paris cotatiile la grau au ajuns la 284 euro pe tona, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa 2008.

Citeste si: Rezistenta la antibiotice: cum ajuta utilizarea probioticelor in ferme

Graul european acopera un deficit provocat de livrarile reduse din alte parti ale lumii precum si efectul taxelor la export care au redus vanzarile de grau ale Rusiei, cel mai mare exportator mondial.

Pret grau – recolta consistenta din Romania a dus la cresterea insemnata a exporturilor

Un exemplu in acest sens este Romania, care dupa o recolta consistenta in acest an a trecut in fata Rusiei si domina vanzarile de grau pe piata din Egipt, cel mai mare cumparator mondial.

In plus, din cauza secetei care a afectat recoltele de grau din America de Nord, cumparatorii incearca acum sa obtina grau cu un continut ridicat de proteine din nordul Europei.

Algeria, un alt mare cumparator mondial de grau, se indreapta si ea spre livrarile din acea zona iar China cumpara cantitati mari de grau din Franta.

Cele mai recente date oficiale ale Comisiei Europene arata ca vanzarile de grau ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la noua milioane de tone insa aceste cifre nu includ si datele cu privire la exporturile Frantei, unul din cei mai mari vanzatori de grau din blocul comunitar.

La randul sau, guvernul american se asteapta ca in sezonul actual, care se va incheia in luna iunie 2022, UE sa exporte 35,5 milioane de tone de grau, devansand Rusia in calitate de cel mai mare exportator mondial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE