Explozie a preturilor la ingrasaminte: cultivatorii de porumb cauta alternative

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermieri din intreaga Europa pot fi constransi sa renunte la culturile actuale si sa caute alte alternative, din cauza exploziei preturilor la ingrasaminte si a livrarilor limitate..

Acest fenomen ii determina pe tot mai multi agricultori francezi sa treaca de la porumb la culturi mai putin dependente de ingrasaminte, noteaza Reuters.

Pretul gazelor naturale, o componenta cruciala pentru ingrasamintele pe baza de azot, a crescut dramatic la nivel mondial. Fenomenul este o urmare a unei combinatii de factori precum majorarea cererii dupa pandemie, stocurile reduse si livrarile mai mici decat de obicei din Rusia.

Scumpirea gazelor naturale a condus si la majorarea preturilor la ingrasaminte iar unii producatori nu reusesc sa faca fata cresterii costurilor cu gazele naturale.

„Principala ingrijorare este legata de disponibilitate. Avem deja unele probleme de aprovizionare in prezent si, indiferent de pret, nu exista nicio garantie ca vom avea ingrasaminte la primavara”, a declarat fermierul Benoit Pietrement, care este si presedintele FranceAgriMer.

Citeste si: BNR: performantele foarte bune ale agriculturii ajuta la cresterea PIB-ului

Franta este cel mai mare cultivator si exportator de cereale din Uniunea Europeana.

Semanatul rapitei s-a terminat in Franta si este prea tarziu pentru fermieri sa isi schimbe planurile cu privire la culturile de iarna, cum este graul care este semanat acum, dar ar putea fi modificari in cazul culturilor de primavara.

„Unii fermieri ar putea decide sa renunte la culturile care au nevoie de mult azot, cum este porumbul, si sa se indrepte spre cele care au nevoie de mai putin azot, cum este orzul sau floarea soarelui”, a spus Pietrement.

Pretul ingrasamintelor s-a triplat in ultimele 12 luni, astfel ca pentru fermieri costurile au crescut pana undeva la 300-350 de euro pentru fiecare hectar de cereale, comparativ cu 150 de euro pe hectar.

„Impactul asupra cultivatorilor va fi unul violent”, a avertizat presedintele FranceAgriMer.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE