Strategia Farm to Fork ar putea isca un „razboi” alimentar intre SUA si UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Strategia Farm to Fork, cea prin care Uniunea Europeana doreste reformarea agriculturii, pentru a reduce efectele negative asupra mediului, nemultumeste nu doar fermierii ci si unele state partenere.

Noile ambitii ale oficialilor de la Bruxelles nu sunt vazute cu ochi prea buni se SUA, iar noul model agricol european este considerat incompatibil cu sistemul american de productie a alimentelor.

Toata aceasta diferenta de viziuni s-ar putea solda cu un “razboi” alimentar, din care toata lumea va pierde, noteaza Politico.

Publicatia scrie ca „Razboiul Rece” intre cei doi grei ai agriculturii privind modul in care productia agroalimentara va fi facuta in viitor pune in pericol comertul transatlantic anual de zeci de miliarde de euro, insa ameninta si ambitiile de stopare a incalzirii globale prin cooperarea lanturilor alimentare, care sunt responsabile de mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de sera.

Opinie Washington: Farm to Fork poate destabiliza agricultura europeana

Secretarul SUA pentru Agricultura, Tom Vilsack, a declarat pentru Politico ca UE se va desparti de calea pe care vor merge multe alte state in aceasta privinta.

„Este destul de clar ca exista doua cai divergente, si cred ca SUA si multe alte tari vor merge pe un drum iar UE va merge pe un alt drum”, a spus oficialul american, intr-un interviu in care s-a aratat destul de critic la adresa filozofiei agricole a blocului comunitar european.

Principala „sperietoare” fata de agricultura americana este strategia europeana Farm to Fork (De la Ferma la Furculita), care cauta sa prioritizeze sustenabilitatea prin reducerea pesticidelor la jumatate pana in 2030 si prin asigurarea productiei organice asupra unui sfert din terenurile agricole europene.

Citeste si: Farm to Fork: viitorul agriculturii europene se decide astazi si maine. Ce temeri au fermierii?

Washingtonul vede aceasta ca pe o reteta pentru dezastru care va reduce productia la hectar si va ridica preturile la mancare si totodata va ameninta securitatea alimentara.

Departamentul american pentru Agricultura a publicat prognoze economice, spunand ca productia de mancare la nivel global va scadea cu 11% iar preturile vor creste cu 89% daca toate tarile ar urma modelul european.

„Lumea trebuie hranita si trebuie sa fie hranita intr-un mod sustenabil. Nu putem pur si simplu sa sacrificam una pentru cealalta”, a spus Vilsack.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE