Farm to Fork: viitorul agriculturii europene se decide astazi si maine. Ce temeri au fermierii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Strategia Farm to Fork, care urmareste reformarea agriculturii europene si inlocuirea multor dintre practicile actuale cu unele mai prietenoase cu mediul, urmeaza sa fie votata in Parlamentul European in prezent. Totusi, strategia include prevederi, printre care si reducerea pesticidelor si a ingrasamintelor folosite in agricultura, care ar putea avea un impact negativ major pentru fermieri.

In acest sens, ASOCIATIA, „GRANARII – DA-TE PE BRAZDA” prin ALIANTA PENTRU AGRICULTURA SI COOPERARE a elaborat o scrisoare deschisa, adresata europarlamentarilor romani, prin care solicita reconsiderarea acestei strategii, astfel incat sa nu-i falimenteze pe fermieri.

In cele ce urmeaza va redam continutul documentului, transmis Stiri Agricole.

STIMATE DOAMNE SI STIMATI DOMNI,

Aveti in mainile dvs. soarta agriculturii UE, care poate fi o sansa ca aceasta sa continue sa produca si sa furnizeze bunul cel mai de pret, securitatea alimentara a populatiei, sau, dimpotriva, o condamnare la faliment a intregului sector.

Ne adresam dvs., inaintea votului din plenul PE asupra raportului voluntar privind strategia „Farm to Fork” (F2F).

Suntem responsabili pentru ceea ce afirmam, ideea aceasta fiind sustinuta de numeroase studii privind tintele propuse in F2F, ale caror concluzii, profund ingrijoratoare, converg si prefigureaza un scenariu sumbru: scoaterea agriculturii UE in afara zonei de competitivitate printr-o micsorare cu 10-15-25% a capacitatii de productie a diferitelor sectoare, scaderi semnificative ale veniturilor fermierilor si cresteri puternice ale preturilor de consum. Se estimeaza o scurgere de sustenabilitate catre alte continente, odata cu produsele importate din tari terte, care vor substitui produsele de origine UE, care se va reflecta direct in pierderi de locuri de munca.

Comisiei Europene, de Universitatea Wageningen sau de Universitatea din Kiel, grupurile de industrie (COCEREAL), raportul Serviciului de Cercetare al Departamentului american de agricultura, USDA. In acest context, secretarul de stat pentru agricultura al SUA, Tom Visack, a declarat ca va crea o coalitie internationala pentru a contracara impactul modelului de productie promovat de UE.

Citeste si: Restrictiile UE lasa fermierii cu tot mai putine optiuni de protejare a culturilor. Ce alternative au agricultorii?

VA SOLICITAM  IMPERATIV SI RESPONSABIL  SA NU SUSTINETI AMENDAMENTELE DE COMPROMIS: CA4, CA18, CA25, CA27, CA28, CA33 !

Cel mai problematic amendament de compromis este CA4 – tintele cantitative ale F2F.

Fermierii nu pot fi de acord cu obiectivele de reducere a utilizarii pesticidelor si ingrasamintelor stabilite de strategia Farm to Fork si mai ales, cu introducerea lor in legislatie, care le-ar face obligatorii.

Cu titlu de exemplu, in Romania consumul mediu pe unitatea de suprafata la substante fito-sanitare si la ingrasaminte reprezinta 1/3 din consumul mediu la nivelul UE. Cum ar putea continua sa produca eficient si sa-si protejeze culturile fermierii din tara noastra daca vor fi obligati sa reduca cu 50% utilizarea pesticidelor pana in 2030?

Potrivit EU Agricultural Markets Briefs No 15 | June 2019, volumul total de ingrasaminte utilizate in UE, reprezinta doar 10% din utilizarea totala la nivel global!

In ceea ce priveste pozitia Romaniei, avem cel mai mic consum din U.E.-27 in 2019 – 48,62 kg /ha !

Am adaugat la finalul acestei scrisori cateva statistici relevante.

Tinta de a reduce cu 20% cantitatea de ingrasaminte, in mod egal, la nivelul tuturor statelor UE, indiferent de consum, in conditiile in care restul continentelor nu fac niciun efort, desi au consumuri cu mult mai mari, nu va aduce decat vulnerabilitate economica in fermele europene si nicidecum reducerea poluarii datorita aplicarii ingrasamintelor chimice!

Noi, fermierii Romani, suntem pregatiti sa acceptam schimbari ale sectorului agricol pentru a deveni performant, insa nu putem accepta sacrificarea capacitatii de productie prin adoptarea unor masuri ce pot fi contraproductive, un veritabil dumping climatic ce poate determina disparitia unui sector vital – cel al hranei.

Produsele fitosanitare (pesticidele), alaturi de ingrasamintele chimice, reprezinta echivalentul, pentru organismul uman, al medicamentelor si suplimentelor alimentare, venind sa protejeze plantele de cultura de atacul din ce in ce mai intens al bolilor si daunatorilor sau, dupa caz, sa le asigure hrana fara a saraci solul, pentru ca acestea sa-si poata atinge potentialul de productie.

VOTUL DOMNIILOR VOASTRE ESTE ISTORIC!

El poate asigura dezvoltare si progres sau scoaterea agriculturii Uniunii Europene de pe harta de competitivitatea lumii.

Cunoastem faptul ca si alte Asociatii din tari ale UE v-au inaintat cereri asemanatoare!

NU CONDAMNATI ROMANIA SI UE LA SARACIE SI INFOMETARE!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE