Oua din fasole Mung, pe cale de a intra in Europa. Care este procesul de productie?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorul american de alimente alternative, East Just Inc., a mai facut un pas pentru a-si putea comercializa produsele, oua din fasole Mung, pe piata din Europa. Aceasta este considerata o piata importanta pentru toate produsele pe baza de plante, noteaza Bloomberg.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a decis ca produsul este sigur, ceea ce deschidea calea companiei Eat Just de a accesa piata europeana a oualor.

Piata europeana este evaluata la 9,2 miliarde de euro. Eat Just isi comercializeaza deja ouale sale pe baza de plante in America de Nord, America Latina si unele parti din Asia, inclusiv China. Din in 2022 mizeaza pe intrarea pe pietele din Marea Britanie si Europa.

Vanzarile de alternative la produsele alimentare de origine animala sunt in crestere. Preocuparile legate de protejarea mediului, sanatate si bunastarea animalelor ii determina pe europeni sa isi reduca consumul de carne de vita sau porc.

Pana acum, piata a fost dominata de carnea si laptele produse pe baza de plante dar din ce in ce mai multe strat-up-uri si companii alimentare dezvolta branza sau oua pe baza de plante.

Citeste si: Salvati Miorita, o campanie menita sa puna punct exporturilor de animale vii

Oua din fasole Mung: cum se produc

Eat Just proceseaza fasolea Mung intr-o pudra si ulterior utilizeaza acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul Just Egg.

Compania a anuntat la inceputul acestui an ca a vandut echivalentul a 100 de milioane de oua.

“Credem ca piata europeana este cel putin la fel de mare ca si cea din SUA si posibil chiar mai mare deoarece exista o atitudine mai favorabila cu privire la importanta alimentatiei sustenabile”, a declarat directorul Eat Just, Josh Tetrick.

EFSA a ajuns la concluzia ca proteina obtinuta din fasolea Mung este sigura dar a subliniat ca aceasta nu ar trebui sa fie singura proteina din dieta.

Desi continutul de proteine ar putea fi similar, ouale Eat Just au un continut mai redus de aminoacizi esentiali decat ouale de gaina”, a precizat directorul stiintific de la EFSA, Antonio Fernandez Dumont.

Urmeaza acum ca Executivul comunitar sa aprobe decizia EFSA, procedura care in mod normal dureaza aproximativ sase luni.

De asemenea, Comisia Europeana va lua o decizie cu privire la conditiile de utilizare si etichetarea produsului.

Alte oua produse pe baza de proteina din plante disponibile in Europa sunt cele ale firmei Zero Egg, care foloseste proteina din naut si cartofi.

De asemenea, gigantul Nestle SA introduce si el oua pe baza de proteina din plante sub marca Garden Gourmet.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE