Organizatia Animals International a lansat campania sociala „Salvati Miorita”, care incurajeaza modificarea legii, astfel incat sa fie interzis exportul de animale vii.
„Oamenii nu s-au nascut sa faca rau altor fiinte. Cred ca parlamentarii au nevoie doar sa li se aminteasca acest adevar si ca bunatatea salasuieste in fiecare dintre noi. A sosit momentul ca exportul de animale vii trebuie sa devina de domeniul trecutului. In lumea mai buna pe care ne-o dorim, aceasta barbarie nu isi mai are locul. Va fi mai profitabil pentru Romania, vom reabilita reputatia patata a tarii noastre si va disparea suferinta inutila a animalelor pe durata transportului si la destinatie unde sunt ucise cu brutalitate”, sustine Gabriel Paun, directorul Animals International.
Citeste mai multe despre bunele practici de bunastare a animalelor in timpul transportului
„Salvati Miorita”, o campanie menita sa stopeze „comertul barbar” si tragedii cu un impact devastator asupra mediului
„Majoritatea vaselor care transporta animale vii navigheaza sub steag negru (sunt inregistrate in alta tara decat proprietarul pentru a evita conventiile internationale).
Starea precara a vaselor si supraincarcarea lor provoaca tragedii care se transforma uneori in adevarate catastrofe, cu impact devastator nu doar asupra animalelor, ci si a oamenilor, a mediului inconjurator si a reputatiei Romaniei. In 2019, dupa ce nava Queen Hind s-a rasturnat in portul Midia, aproape 14 000 de oi au murit inecate iar lesurile lor au plutit saptamani intregi prin apa. Tot atatea animale au murit nghesuite unele intr-altele pe vaporul Trust 1, dupa ce au ramas fara apa in drumul de la Midia spre Iordania.(…)
Citeste mai multe despre: Ce s-a intamplat cu oile salvate de pe nava scufundata in portul Midia
O solutie mai buna pentru animale, economia si reputatia Romaniei ar fi inlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne refrigerata sau congelata.
Pastrarea in Romania ar scuti animalele de stresul prelungit din timpul transportului si de macelarirea lor in tari in care legile nu le pot proteja de cruzimea cu care sunt tratate acum. Schimbarea ar avea efecte economice pozitive pentru ca s-ar crea noi locuri de munca, iar fermierii isi vor putea vinde animalele pe care le-au ingrijit, aici in Romania. Impactul asupra mediului ar fi redus considerabil, intrucat tone de deseuri nu vor mai ajunge in mare, iar emisiile de gaze cu efect de sera din transporturi vor fi reduse.
Contrar mitului ca Romania nu poate transforma acest comert barbar deoarece nu ar avea infrastructura necesara, adevarul este ca tara noastra are abatoare nefolosite si poate oferi inclusiv certificate “Halal” si ”Kosher”, care sa ateste ca produsele din carne respecta cerintele religioase din tarile de import.(…)
Clasa politica de astazi are puterea si instrumentele necesare pentru a produce aceasta schimbare. De aceea este important sa punem presiune pe politicieni, semnatura cu semnatura.
Viziunea noastra este o lume mai buna, fara oroare si fara export de animale vii. Cu ajutorul tau, putem transforma aceasta viziune in realitate si pune capat acestui comert plin de cruzime.”, explica initiatorii campaniei.