Dezvoltarea rurala: ce planuri de viitor are UE pentru sate si locuitorii acestora?

Facebook
Twitter

Obiectivele de mediu ale UE sunt strans legate si de dezvoltarea rurala.

In acest sens, oficialii europeni cauta solutii reale prin care sa asigure dezvoltarea durabila a acestor zone, dincolo de agricultura si silvicultura. Astfel, UE planuieste sa sustina dezvoltarea sectorului de prelucrare si, implicit celui de servicii

Pentru a raspunde cu succes megatendintelor si provocarilor generate de globalizare, urbanizare si imbatranire si pentru a profita de beneficiile tranzitiei verzi si digitale, sunt necesare politici si masuri care sa tina seama de conditiile locale.

Deciziile trebuie sa tina seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice si de punctele forte relative ale acestora.

In zonele rurale din intreaga UE, media de varsta este mai ridicata decat in zonele urbane si va incepe sa scada incet in urmatorul deceniu.

Atunci cand sunt insotite de o lipsa de conectivitate, de o infrastructura subdezvoltata si de lipsa unor oportunitati diverse de ocupare a fortei de munca si de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale sa fie mai putin atractive pentru a trai si a munci.

Citeste si: CE: masuri exceptionale de sprijin pentru legumicultori si viticultori. Ce sume vor fi acordate?

Dezvoltarea rurala, necesara pentru planurile UE de tranzitie verde

Pe de alta parte, zonele rurale pot contribui activ la tranzitia verde si digitala a UE.

Atingerea obiectivelor ambitiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunitati pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale dincolo de agricultura si silvicultura. Astfel, se vor dezvolta noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare si, in special, a serviciilor.

Prin aceste masuri, se va incuraja si imbunatatirea distributiei geografice a serviciilor si a industriilor.

De fapt, tranzitia verde si digitala sunt si baza viziunii pentru zonele rurale.

Aceasta isi propune valorificarea oportunitatilor emergente ale tranzitiei si a invatamintelor desprinse din pandemia de COVID-19; pentru a identifica mijloacele de imbunatatire a calitatii vietii rurale si a realiza o dezvoltare teritoriala echilibrata si stimularea cresterii economice.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE