Cum planuieste UE sa salveze mediul rural? Imbatranirea populatiei si lipsa sectoarelor de procesare, printre cele mai mari probleme

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La sfarsitul lunii iunie, Comisia Europeana a prezentat o viziune pe termen lung, pentru mediul rural din UE, iar in acest sens a identificat toate dificultatile cu care aceste zone se confrunta si a evidentiat oportunitatile care pot fi exploatate.

Pentru a raspunde cu succes megatendintelor si provocarilor generate de globalizare, urbanizare si imbatranire si pentru a profita de beneficiile tranzitiei verzi si digitale, sunt necesare politici si masuri care sa tina seama de conditiile locale, care sa tina seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice si de punctele forte relative ale acestora.

In zonele rurale din intreaga UE media de varsta este mai ridicata decat in zonele urbane si va incepe sa scada incet in urmatorul deceniu.

Atunci cand sunt insotite de o lipsa de conectivitate, de o infrastructura subdezvoltata si de lipsa unor oportunitati diverse de ocupare a fortei de munca si de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale sa fie mai putin atractive pentru a trai si a munci.

Pe de alta parte, zonele rurale pot contribui activ la tranzitia verde si digitala a UE. Atingerea obiectivelor ambitiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunitati pentru dezvoltarea durabila a zonelor rurale dincolo de agricultura si silvicultura, dezvoltand noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare si, in special, a serviciilor si contribuind la imbunatatirea distributiei geografice a serviciilor si a industriilor.

De fapt, tranzitia verde si digitala sunt si baza viziunii pentru zonele rurale, pentru ca aceasta isi propune valorificarea oportunitatilor emergente ale tranzitiei si a invatamintelor desprinse din pandemia de COVID-19; pentru a identifica mijloacele de imbunatatire a calitatii vietii rurale si a realiza o dezvoltare teritoriala echilibrata si stimularea cresterii economice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE