septembrie 23, 2021

Ce reforme propune UE pentru acvacultura si cine va beneficia direct de pe urma acestora?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Strategia pe termen lung a UE, care vizeaza o agricultura sustenabila, se indreapta si catre un domeniu usor neglijat in trecut, insa deosebit de important pentru atingerea obiectivelor generale. Astfel, acvacultura va beneficia de o serie de orientarii strategice, menite sa asigure sustentabilitatea acestui sector si competitivitatea sa.

Orientarile ofera Comisiei, statelor membre si partilor interesate o perspectiva comuna pentru a dezvolta acest sector intr-un mod care sa contribuie in mod direct la Pactul verde european si, in special, la Strategia “De la ferma la consumator”. Orientarile vor ajuta sectorul acvaculturii din UE sa devina mai competitiv si mai rezilient si sa isi imbunatateasca performantele de  mediu.

„Acvacultura joaca un rol din ce in ce mai important in sistemul alimentar european. Sectorul poate oferi alimente sanatoase cu o amprenta climatica si de mediu in general inferioara celei pe care o au activitatile agricole terestre. Prin orientarile pe care le-am adoptat astazi, dorim sa pozitionam productia de acvacultura din UE ca referinta globala pentru sustenabilitate si calitate, sa reducem dependenta noastra de importurile de fructe de mare si sa cream mai multe locuri de munca, in special in regiunile de coasta”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit.

Orientarile au fost elaborate in stransa consultare cu statele membre ale UE si cu partile interesate, in special cu cele reprezentate in Consiliul consultativ pentru acvacultura. Ele stabilesc patru obiective interdependente pentru dezvoltarea in continuare a acvaculturii in UE:

– consolidarea rezilientei si a competitivitatii

– participarea la tranzitia verde

– asigurarea acceptarii sociale si a informarii consumatorilor

– imbunatatirea cunostintelor si inovarea.

Orientarile propuse vor sprijini si cresterea substantiala a acvaculturii ecologice la nivelul UE. Astfel cum s-a mentionat in Planul de actiune pentru agricultura ecologica, recent publicat, productia de acvacultura ecologica ramane un sector relativ nou, dar cu un potential de crestere semnificativ.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE