In ciuda promisiunilor din ultima vreme, legate de dezvoltarea unei infrastructuri performante de irigatii, perspectivele nu sunt tocmai optimiste, iar fermierii se arata din ce in ce mai ingrijorati de acest lucru. Intr-o scrisoare deschisa, remisa Stiri Agricole, reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare isi arata ingrijorarea pentru lipsa unor actiuni concrete din partea autoritatilor si explica de ce este nevoie de o decizie rapida in privinta infrastructurii de irigatii.
Protejarea calitatii solului, prevenirea eroziunii acestuia si gestionarea durabila a resurselor de apa, inclusiv prin utilizarea de energie regenerabila, pot fi sustinute eficient doar prin reformarea si redresarea sistemului de irigatii, desecari, drenaje si amenajari de lacuri de acumulare, coordonate la nivel national prin mijloace digitale moderne.
Pe langa importanta agricola, acest efort are si o importanta strategica de protejare a mediului, prin faptul ca duce la modificarea microclimatului, in special a umiditatii relative a aerului, conditie a dezvoltarii mai bune si mai armonioase a vegetatiei naturale/spontane, dar si a culturilor agricole, fiind elemente obligatorii pentru sustenabilitatea si durabilitatea sectorului agroalimentar al Romaniei.
In paralel, o dezvoltare corecta si eficienta a culturilor agricole, dar si a vegetatiei spontane datorita aplicarii unei strategii integrate cu toate elementele prezentate anterior si a modificarii microclimatului specific al zonei, duce la cresterea si stabilizarea cantitatilor de carbon stocate, lucru extrem de important pentru intraga societate, prevazut expres si de noile directii europene de gestionare a agriculturii.
Actiunea conjugata a acetor factori va duce la prevenirea si combaterea vizibila a schimbarilor climatice, cu conditia asigurarii investitiilor necesare.
Romania are nevoie de o strategie nationala privind asigurarea apei si microclimatul in zonele cele mai expuse la seceta pedologica severa si arsita atmosferica, care sa ofere predictibilitate fermierilor. De aceea, este esential ca reteaua nationala de irigatii, desecari, drenaje si amenajari de lacuri de acumulare, ce constituie infrastructura principala si secundara, sa fie incadrata ca infrastructura de siguranta nationala, asa cum sunt caile ferate sau drumurile publice, iar cei care incearca s-o devalizeze sa suporte rigorile legii.
Schimbarile climatice au modificat mult repartitia precipitatiilor in cursul perioadei de vegetatie a culturilor, indiferent ca vorbim de culturile de toamna sau cele de primavara. Chiar daca media multianuala, a precipitatiilor, poate fi aproximativ aceeasi sau cu abateri suportabile, lipsa precipitatiilor intr-o perioada de 6 – 8 saptamani duce la diminuarea sau chiar compromiterea recoltelor, in functie de momentul in care se instaleaza seceta sau arsita. Sistemul integrat care cuprinde irigatiile, drenajele, desecarile si lacurile de acumulare ajuta fermierii (si, implicit, societatea) prin posibilitatea de a interveni in momentele critice pentru a suplini nevoia de apa a plantelor si a le ajuta sa depaseasca perioadele de lipsa a precipitatiilor, reducand implict presiunea financiara asupra bugetului public si probabilitatea diminuarii drastice a productiei, asa cum s-a intamplat chiar in anul agricol trecut.