Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca este interesat de transferul de tehnologie de la partenerii americani, pentru dezvoltarea unei infrastructuri performante de irigatii, in intreaga tara.
Ministrul, care s-a intalnit zilele trecute cu noul atasat regional al SUA pentru Romania pe probleme de agricultura, Alicia Hernandez, a aratat ca MADR are prioritati care se doresc a fi continuate alaturi de parteneri americani cu privire la strategia de gestionare a apei, iar in acest sens este apreciata oportunitatea transferului de tehnologii de nivel inalt pentru dezvoltarea infrastructurii de irigatii din Romania, se mentioneaza in comunicatul Ministerului Agriculturii.
Noul atasat regional al SUA pentru Romania pe probleme de agricultura i-a fost prezentat ministrului Agriculturii de catre insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, David Muniz.
Ministrul Agriculturii le-a transmis reprezentantilor Guvernului american interesul Romaniei de a colabora cu SUA in domeniile strategiei de gestionare a apei, managementului riscurilor, protejarii zonelor cu constrangeri naturale, invatamantului agricol, cercetarii in domeniul agriculturii cu privire la schimbarile climatice.
Adrian Oros a precizat ca Ministerul Agriculturii sustine misiunea de inovare agricola pentru clima „AIM for Climate”, initiativa a SUA si a Emiratelor Arabe Unite.
Proiectul „AIM for Climate” are ca scop stimularea inovarii, cercetarii si dezvoltarii in agricultura in contextul schimbarilor climatice (AIM4C) si se inscrie in cadrul politicilor si masurilor adoptate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in domeniul schimbarilor climatice, avand in vedere ca Romania prezinta un risc considerabil fata de schimbarile climatice, iar agricultura este foarte vulnerabila la impactul acestora, in conditiile in care riscurile asociate nu sunt egal distribuite, se mentioneaza in comunicatul MADR.
Delegatia SUA prezenta la discutiile cu ministrul Agriculturii s-a aratat interesata de pozitia Romaniei cu privire la Green Deal si la strategiile „Biodiversitate” si „De la ferma la furculita”.
Ministrul Agriculturii a facut o scurta prezentare a stadiului elaborarii Planului National Strategic, precum si a masurilor de sprijin al investitiilor in agricultura si dezvoltare rurala pentru perioada de tranzitie 2021-2022.
De asemenea, Adrian Oros a subliniat ca Ministerul Agriculturii lucreaza impreuna cu asociatiile reprezentative la definitivarea ecoschemelor, care conditioneaza efectuarea a aproape 25% din platile directe din Pilonul I, astfel incat aceste eco-scheme sa fie accesate de toti fermierii, ele fiind obligatorii pentru tarile membre UE, dar voluntare pentru fermieri, se precizeaza in comunicatul MADR.
Ministrul Agriculturii a facut referire si la colaborarea excelenta intre universitatile din Romania si cele din SUA in domeniul agricol.
Oficialii SUA au relevat si rezultatele bune obtinute de fermierii romani in acest an, iar Adrian Oros a transmis ca Guvernul Romaniei va continua reformele in agricultura si in industria alimentara.