drone agricole

Digitalizarea, metoda prin care veniturile fermierilor pot creste cu 50, pana la 100%. Iata care sunt practicile cele mai profitabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii majore atat pentru fermieri, care vor putea, in acest fel, sa previna cele mai mari pierderi inregistrate intr-un an, dar si consumatorilor, care vor fi mai bine informati cu privire la produsele pe care le cumpara, sustin reprezentanti ai unei companii din domeniul agritech, prezenta si in Romania.

“Uniunea Europeana a declarat ca, in urmatorul exercitiu bugetar, se va concentra puternic pe digitalizarea agriculturii, in defavoarea altor masuri “traditionale”, care se bazeaza pe cresterea competitivitatii agricole prin consolidarea terenurilor sau incurajarea cooperativelor agricole – acestea sunt necesare, dar dureaza o perioada lunga de timp. Digitalizarea agriculturii aduce, in schimb, beneficii considerabile atat cumparatorilor, cat si fermierilor, intr-un interval de timp scurt”, sustin reprezentantii unei companii din domeniul agritech, prezenta si in Romania.

Digitalizarea tuturor etapelor de productie agricola permite generarea de rapoarte detaliate la sfarsitul procesului de productie al fiecarui produs, oferind cumparatorilor informatii precise. De exemplu, cu ajutorul digitalizarii putem stii din ce copac a fost cules un mar, cand a fost plantat pomul respectiv, cand si cat a fost tratat marul, daca i s-au administrat substante nutritive suplimentare, cat de multa munca manuala sau mecanica a fost necesara pentru a-l produce sau care a fost amprenta de carbon a productiei, printre altele.

“Softul de management al fermelor Agrivi poate genera peste 20 de informatii diferite despre produs, originea sa si modul in care a fost cultivat. Solutia digitala noastra este utilizata de catre fermieri din toata lumea dar si de companii mari, care cumpara si prelucreaza produse alimentare si doresc un control complet al calitatii. Printre ele se numara Nestle, care foloseste solutia Agrivi pentru fabricile sale de alimente pentru copii, Driscoll’s din SUA, cea mai mare companie de fructe de padure din lume si Helvetas, care se bazeaza pe platforma Agrivi pentru a asigura trasabilitatea productiei de orez in mai mult de 4.000 de mici ferme din Asia”, sustine Mircea Draghici, director general Agrivi Romania.

Potrivit sursei citate, digitalizarea agriculturii aduce beneficii substantiale fermierilor, pe care ii ajuta sa previna cele trei mari categorii de pierderi inregistrate de-a lungul unui an. Prima dintre ele are loc in timpul planificarii productiei, cand fermierii, din lipsa datelor despre calitatea solului si nevoile culturii, nu pot calcula in mod optim cantitatile de inputuri necesare in timpul sezonului. Digitalizarea poate reduce pierderile din aceasta etapa cu pana la 30%.

A doua pierdere este in timpul productiei, in principal din cauza aplicarii sub-optimale a anumitor masuri agrotehnologice. Pierderile de randament cauzate de daunatori si boli se ridica la 20 – 40% in fiecare an. Digitalizarea ajuta, prin oferirea de informatii si alerte, reducand considerabil pierderile in cauza. In cele din urma, a treia oara cand fermierii sufera pierderi este atunci cand stabilesc preturile produselor. Daca pot furniza detalii despre toate etapele de productie, pretul de vanzare creste, cumparatorii considerand aceste informatii drept o garantie pentru care merita sa plateasca mai mult.

Prin digitalizare, veniturile agricultorilor cresc intre 50-100% si este singura modalitate de a accelera competitivitatea agriculturii, arata reprezentantii companiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE