septembrie 23, 2021

Analiza FAO: cele mai multe ferme de pe glob sunt de subzistenta, insa asigura peste 30% din alimentele de consum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei analize FAO, in lume, fermierii mici produc o treime din alimentele consumate la nivel mondial. Tot din analiza reiese ca ponderea fermierilor mici este cea mai mare si la nivel planetar, intrucat, din 6 ferme, in 5 sunt inglobate mai putin de 2 hectare de teren.

Contributiile proprietarilor mici la aprovizionarea cu alimente variaza enorm de la o tara la alta, cu o pondere de pana la 80% in China si niveluri joase in Brazilia si Nigeria.

Analiza poate ajuta decidentii sa faca mai bine definitiile si diferenta intre producatori atunci cand gandesc legile. „Este imperativ sa evitam utilizarea alternativa a termenilor de ferme de familie si ferme mici, majoritatea fermelor de familie fiind mici, dar unele sunt mai mari si chiar foarte mari“, a explicat Marco Sánchez, co-autor al studiului.

In tara noastra, situatia este similara. Romania are o suprafata agricola de peste 9 milioane de hectare, iar circa 5 milioane sunt cultivate cu cereale.  Intr-un an bun, productia de cereale trece de 30 de milioane de tone si numai 10-12 milioane raman in tara pentru consum, celelalte luand drumul strainatatii.

Potrivit celor mai mari operatori din acest sector, numarul de exploatatii agricole trece de 3 milioane, insa majoritatea sunt ferme de subzistenta, cu 2-3 hectare, care nu fac performanta, Punctul forte al agriculturii romanesti este ca s-au facut pasi importanti in dotarea tehnologica si aplicarea noilor tehnologii, iar punctul slab il reprezinta gradul mic de asociere in grupuri de producatori sau in cooperative agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE