Tot mai multe comune infiinteaza platfome de colectare a gunoiului de grajd

Facebook
Twitter

In luna septembrie, inca cinci comune din cinci judete au receptionat platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd, cu capacitati de stocare de peste 12.500 mc/an, anunta Ministerul Mediului.

Proiectele au fost posibile prin programul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, derulat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), datorita caruia 20.000 de fermieri au acum acces la facilitati conforme cu noul Cod de Bune Practici Agricole, mai informeaza ministerul.

In contextul existentei unui numar mare de ferme mici si de gospodarii de subzistenta in care sunt crescute animale, platformele comunale pentru colectarea si gestionarea gunoiului de grajd sunt solutia optima pentru asigurarea unei administrari corecte a gunoiului de grajd.

Potrivit Ministerului Mediului, instalatiile sunt construite in conformitate cu standardele in vigoare, garantand faptul ca nitratii din gunoiul de grajd nu polueaza apele subterane. In plus, exploatarea lor se face cu mijloace mecanizate, ceea ce conduce la obtinerea unui ingrasamant organic de calitate, conform comunicatului.

Impreuna cu gunoiul de grajd se pot colecta si resturi menajere sau vegetale, care pot fi supuse aceluiasi regim de fermentare.

In acest fel, utilizarea platformelor comunale pentru colectarea si gestionarea gunoiului de grajd rezolva si problema resturilor menajere din gospodarii, iar colectarea deseurilor reciclabile este usurata substantial, se mentioneaza in comunicat.

Nu in ultimul rand, platformele sunt amplasate in afara zonelor locuite, reducand substantial disconfortul produs de stocarea balegarului in gospodarii.

De asemenea, primariile pot asigura mai usor si mai eficient infiintarea unor perdele de vegetatie in jurul platformelor.

Asigurarea conditiilor corespunzatoare de igiena in localitate si evitarea poluarii apelor, subterane sau de suprafata, in urma unei eventuale gestionari necorespunzatoare a gunoiului de grajd de catre localnici, sunt printre responsabilitatile administratiilor locale, atrage atentia Ministerul Mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE