Doua platforme de colectare a gunoiului de grajd, finantate de Ministerul Mediului

Facebook
Twitter

Ministerul Mediului a finantat achizitia a doua platforme de stocare a gunoiului de grajd in judetul Vaslui, pentru a preveni poluarea apei cu nitrati, se arata intr-un document emis de institutie.

Ministerul Mediului a finantat achizitionarea platformei comunale din localitatea Alexandru Vlahuta, care are o capacitate de procesare de 2.700 de metri cubi pe an, valoarea totala a investitiei fiind de 2.097.919 lei cu TVA, din care 133.996 lei cu TVA fiind cofinantare venita din partea unitatii administrativ-teritoriale.

A doua investitie finantata de Ministerul Mediului este platforma comunala din Zorleni, cu o capacitate de 1.800 de metri cubi pe an, valoarea totala a investitiei fiind de 1.973.483 lei cu TVA, cu o cofinantare de 219.859 lei cu TVA din partea unitatii administrativ-teritoriale.

Citeste si: APIA, noutati despre subventiile acordate crescatorilor de animale

Conform MMAP, depozitarea gunoiului de grajd direct pe pamant este una din principalele surse de poluare cu nitrati a apelor, iar aceasta practica este inca intalnita pe scara larga la micii crescatori de animale, astfel ca investitiile in platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd rezolva aceasta problema, prin facilitarea accesului la capacitati de stocare corecta a balegarului.

Ca si in celelalte localitati beneficiare, investitiile finantate de Ministerul Mediului prin proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) ofera autoritatilor locale, pe langa fiecare platforma construita, si un set de utilaje destinat colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja.

Exploatarea efectiva a platformelor urmeaza a fi stabilita, in functie de decizia fiecarui UAT, printr-o Hotarare a Consiliului Local. Compostul rezultat (mranita) va putea fi valorificat prin vanzare, imprastiere pe terenurile agricole sau, in functie de contractul incheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu, se precizeaza in comunicat.

In afara de beneficiile de mediu, fermele si gospodariile care fac dovada predarii gunoiului de grajd pe platforma comunala sunt considerate de catre APIA si AFIR ca fiind conforme din punct de vedere a capacitatilor de stocare, fapt care le diminueaza acestora eforturile investitionale in platformele individuale proprii.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole.

In prezent se deruleaza faza a doua a proiectului, cea de finantare aditionala, dupa ce proiectul initial, inceput in 2008 si incheiat in 2017, a finantat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 85 de comunitati locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE