Inca o platforma de colectare gunoi de grajd, intr-un judet important. Cate gospodarii vor beneficia?

Facebook
Twitter

Locuitorii din localitatea Dobrosloveni si satele invecinate din judetul Olt vor beneficia de propria platforma de colectare gunoi de grajd, informeaza Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, platforma comunala de depozitare a gunoiului de grajd este finantata de MMAP prin proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (CIPN) in proportie de 93%, la care se adauga contributia locala de aproximativ 7%.

Capacitatea de stocare a platformei este 1.620 mc/an si va deservi gospodariile si micii fermieri care cresc animale, asigurand colectarea si managementului gunoiului de grajd din aceasta comuna.

„Aceasta investitie finantata de MMAP ofera autoritatii locale beneficiare, pe langa platforma propriu-zisa, si un set de utilaje destinat colectarii, manevrarii, compostarii si imprastierii gunoiului de grajd: un tractor, doua remorci, un incarcator frontal, o masina de imprastiat compostul si o cisterna vidanja. Practic, UAT-ul este in masura sa implementeze un serviciu public pentru managementul dejectiilor provenite de la animalele din gospodarii si fermele mici.”, mentioneaza ministerul de resort.

Citeste si: Fonduri europene 2021: peste 3.000 de proiecte depuse pe sM 6.1 si sM 6.3

Beneficiarii investitiilor facute in cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-urile care au fost selectate in cadrul unui program competitiv de finantare. Fondurile sunt puse la dispozitie de catre Guvernul Romaniei, printr-un imprumut de la Banca Mondiala, pentru a stopa poluarea apei cu nitrati proveniti din surse agricole. Dupa terminarea lucrarilor, activitatea platformei va fi gestionata de UAT-ul beneficiar si monitorizata de catre MMAP.

Totodata, investitiile au rolul de a responsabiliza gospodarii si micii crescatori de animale in respectarea gestionarii corecte a gunoiului de grajd, acestia fiind primii afectati de aceasta poluare.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este parte a demersurilor Guvernului Romaniei de asigurare a implementarii Directivei Nitrati, prin care se urmareste reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole. Proiectul este in a doua faza, cea de finantare aditionala.

Proiectul a demarat, initial, in 2008 si s-a incheiat in 2017 si a finantat un numar de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finantarea aditionala a proiectului a fost alocata pentru cinci ani, pana in martie 2022. In aceasta faza a proiectului vor fi finantate peste 86 de comunitati locale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE