Se inmultesc cazurile de gripa aviara la granita cu Romania

Facebook
Twitter

Mai multe cazuri de infectie cu gripa aviara au fost descoperite in doua judete din Ungaria.

Unul dintre judete este situat in estul tarii, chiar la granita cu Romania.

Autoritatea a precizat ca a inspectat ferme de pasari din localitatile Nyiradony si Patroha dupa ce a primit informatii cu privire la cresterea ratei deceselor si scaderea consumului de nutret pentru pasari. Procedurile de sacrificare pentru aproximativ 14.500 de rate si 19.500 de gaini au inceput deja, a precizat Nebih.

Autoritatea a tras un semnal de alarma cu privire la riscul de infectie cu gripa aviara in sezonul migratiei de toamna. Conform unor ordine emise anterior de seful autoritatii sanitar veterinare, pasarile trebuie tinute in spatii inchise in judetele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Hajdu-Bihar, Komarom-Esztergom si Szabolcs-Szatmar-Bereg, exceptand cazurile in care spatiile in aer liber sunt protejate cu plase impotriva pasarilor salbatice. De asemenea, nutretul si apa pentru pasari trebuie depozitate in containere inchise, a precizat Nebih.

Citeste si: Program guvernare: extinderea sistemului de irigatii si perdele forestiere de protectie

Autoritatea sanitara veterinara din Cehia a anuntat marti ca ii va forta pe crescatorii de pasari sa isi tina pasarile inchise, pentru a reduce riscul aparitiei unor focare de gripa aviara.

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE