ANM: sfarsit de noiembrie cald, cu sanse de precipitatii

Facebook
Twitter

La sfarsitul lunii noiembrie, vremea se va situa in limite normale pentru aceasta perioada, cu valori ce vor oscila intre 1 grad si 15 grade.

De asemenea, probabilitatea de precipitatii va fi una ridicata, in toate regiunile tarii, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 22 noiembrie – 5 decembrie.

In Banat, in cursul zilei de 22 noiembrie va fi mai cald decat in mod obisnuit, cu maxime medii de 12 – 13 grade, dar in 23 si 24 noiembrie valorile termice diurne vor scadea spre normalul perioadei, adica in medie spre 7 – 8 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi treptat, astfel incat la sfarsitul primei saptamani (27 si 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde din nou spre medii de 12 – 13 grade.

Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila in medie intre 5 si 8 grade.

Citeste si: Prolemn: blocarea accesului la lemn de foc, echivalenta cu oprirea reactoarelor de la Cernavoda

Media temperaturilor minime va fi cuprinsa in general intre zero si doua grade, cu exceptia noptilor din perioada 26 – 29 noiembrie si noaptea de 23 noiembrie, cand valorile nocturne se vor situa la medii de 4 – 6 grade.

Va ploua in general slab cantitativ, local in cursul noptii de 22 spre 23 noiembrie si cu caracter temporar, incepand din 26 noiembrie si pana la sfarsitul perioadei de referinta.

Cu o probabilitate mai ridicata spre finalul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie vor fi posibile si precipitatii mixte (lapovita si ninsori).

In regiunea Crisanei, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pe parcursul zilei de 22 noiembrie, cand se vor inregistra maxime medii in jurul a 11 grade, dar in 23 si 24 noiembrie valorile termice diurne vor scadea spre normalul perioadei, adica in medie spre 7 – 8 grade.

Dupa acest interval, vremea se va incalzi treptat astfel incat la sfarsitul primei saptamani (27 si 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde spre medii de 11 – 12 grade.

Saptamana viitoare va fi caracterizata de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila in medie intre 5 si 8 grade. Media temperaturilor minime va fi apropiata de limita de inghet, valori in general medii de la -1 la 1 grad, mai putin in noptile din perioada 27 – 29 noiembrie si in noaptea de 23 noiembrie, cand valorile nocturne se vor situa la medii de 4 grade.

Incepand cu data de 26 noiembrie si pana la finele perioadei de referinta, temporar, va ploua in general slab cantitativ, dar cu o probabilitate mai ridicata spre sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie vor fi posibile si precipitatii mixte (lapovita si ninsori).

In Transilvania, in cursul zilei de 22 noiembrie va fi mai cald decat in mod obisnuit, cu maxime medii in jurul a 10 grade, dar intre 23 si 25 noiembrie valorile termice diurne vor scadea spre normalul perioadei, adica in medie spre 5 – 6 grade.

Vremea se va incalzi treptat, astfel incat in intervalul 27 – 29 noiembrie, temperaturile maxime vor tinde spre medii de 10 – 11 grade.

Din 30 noiembrie, valorile diurne vor fi in scadere si vor caracteriza un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila in medie intre 4 si 6 grade.

Media temperaturilor minime se va situa sub limita de inghet, valori in general medii de la -3 grade la -1 grad, cu exceptia noptilor din perioada 27 – 29 noiembrie, precum si in noaptea de 23 noiembrie, cand valorile nocturne se vor situa la medii de 1 – 2 grade.

Va ploua slab cantitativ, local in cursul noptii de 22 spre 23 noiembrie si la inceputul zilei de 23 noiembrie, dar cu caracter temporar, incepand din 26 noiembrie si pana la sfarsitul perioadei de referinta.

Cu o probabilitate mai ridicata spre finalul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie vor fi posibile si precipitatii mixte (lapovita si ninsori).

In Maramures, vremea va fi usor mai calda decat in mod obisnuit in cursul zilei de 22 noiembrie, cand se vor inregistra maxime medii de 9 – 10 grade, dar in 23 si 24 noiembrie valorile termice diurne vor scadea spre normalul perioadei, in medie spre 6 – 7 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi treptat, astfel incat la sfarsitul primei saptamani (27 si 28 noiembrie) temperaturile maxime vor tinde spre medii in jurul a 10 grade.

Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de un regim termic apropiat de normal, cu maxime ce vor oscila in medie intre 4 si 6 grade. Media temperaturilor minime va fi apropiata de limita de inghet, valori in general medii intre -2 grade si 1 grad, mai putin in noptile din perioada 27 – 29 noiembrie si in noaptea de 23 noiembrie, cand valorile nocturne se vor situa la medii de 2 – 3 grade.

Incepand cu data de 26 noiembrie si pana la sfarsitul perioadei de referinta, temporar, va ploua in general slab cantitativ, dar cu o probabilitate mai ridicata spre finalul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie vor fi posibile si precipitatii mixte (lapovita si ninsori).

In Moldova, dupa o prima zi a saptamanii cu valori termice diurne in medie de 10 grade si minime de 2 – 4 grade, vremea se va raci, urmand sa devina normala sub aspect termic in perioada 23 – 25 noiembrie, cand la nivelul regiunii vor fi maxime de 5 – 7 grade si minime de la -2 la zero grade.

Va urma un interval (26 – 29 noiembrie) in care valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, respectiv maxime, in general de 10 – 12 grade si minime in jurul valorii de 3 grade.

La sfarsitul lunii noiembrie si in primele zile din decembrie sunt estimate maxime termice de 5 – 8 grade si minime in jurul valorii de zero grade. Se vor semnala ploi slabe in ziua de 23 noiembrie, dar local si temporar si dupa 26 noiembrie.

In zonele deluroase, trecator vor fi posibile si precipitatii mixte.

In Dobrogea, vremea se va raci in primele zile ale intervalului, astfel de la o medie regionala a maximelor termice de 12 grade, se va ajunge la 6 grade in 24 noiembrie, iar minimele vor scadea la 1 – 2 grade.

Temperatura va creste treptat, iar vremea va deveni calda in perioada 27 – 29 noiembrie, cand vor fi maxime in medie de 14 – 15 grade si minime de 6 – 8 grade.

La sfarsitul lunii noiembrie si in primele zile din decembrie sunt estimate temperaturi mai scazute, o medie a valorilor maxime cuprinsa intre 8 si 11 grade si minime in jur de 4 grade.

Se vor semnala ploi in ziua de 23 noiembrie, dar local si temporar si dupa 26 noiembrie, cand si probabilitatea pentru cantitati mai insemnate va fi in crestere.

In Muntenia, in ultima decada a lunii noiembrie si in primele zile din decembrie vor fi alternante de zile in care vremea va fi mai calda fata de normalul perioadei si zile in care valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale.

Prin urmare, dupa o prima zi a saptamanii cu maxime de 12 – 14 grade, se va raci semnificativ pana la o medie a acestora de 6 – 8 grade. Va urma o incalzire in perioada 27 – 29 noiembrie cand se va reveni la o medie a maximelor de 13 – 14 grade.

Ulterior acestei perioade sunt estimate maxime mai scazute, care la nivelul regiunii vor fi in general de 8 – 10 grade. Evolutia va fi asemanatoare si pentru temperaturile minime, care in intervalele reci, vor scadea la o medie de 0 – 2 grade, iar in cele calde vor atinge 4 – 5 grade.

In ziua de marti (23 noiembrie), va ploua temporar si local dupa 26 noiembrie. Probabilitatea pentru cantitati mai insemnate va fi mai ridicata in intervalul 27 – 29 noiembrie si in zilele de 3 si 4 decembrie.

In Oltenia, in urmatoarele doua saptamani vor fi alternante de zile in care vremea va fi mai calda fata de normalul perioadei si zile in care valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale.

Prin urmare, dupa o prima zi a saptamanii cu maxime de 12 – 14 grade, se va raci semnificativ pana la o medie a acestora de 6 – 8 grade.

In perioada 27 – 29 noiembrie va urma o incalzire a vremii, cand se va atinge o medie a maximelor de 10 – 12 grade.

Apoi, sunt estimate maxime mai scazute, care la nivelul regiunii vor fi in general de 6 – 8 grade. Evolutia va fi asemanatoare si la temperaturile minime, care in intervalele reci vor scadea la o medie de 0 – 2 grade, iar in cele maxime vor atinge 4 – 6 grade.

Ploi temporare se vor semnala in noaptea de luni spre marti (22/23 noiembrie) si marti (23 noiembrie), respectiv local si temporar dupa data de 26 noiembrie. Probabilitatea pentru cantitati mai insemnate va fi mai ridicata in intervalul 27 – 29 noiembrie si in zilele de 3 si 4 decembrie.

Si la nivelul zonei montane regimul termic va fi oscilant, in perioada 22 noiembrie – 5 decembrie.

In prima zi a saptamanii vremea va fi calda cu o medie a maximelor de 6 – 8 grade, dupa care se va raci accentuat pana la valori de numai 0 – 1 grad.

Va urma o incalzire usoara in perioada 26 – 28 noiembrie cand se va atinge o medie a maximelor de 4 – 5 grade, iar pentru a doua parte a intervalului analizat sunt estimate maxime de 0 – 2 grade, chiar usor negative in unele zile.

Evolutia va fi asemanatoare si la temperaturile minime, care in intervalele reci (24 si 25 noiembrie, respectiv dupa 30 noiembrie) vor scadea la o medie intre -6 si -4 grade, iar in cele mai calde (22 si 23 noiembrie si in perioada 27 – 29 noiembrie) vor atinge valori apropiate de zero grade.

Temporar se vor semnala precipitatii in noaptea de luni spre marti (22/23 noiembrie) si marti (23 noiembrie), dar si dupa 26 noiembrie.

Probabilitatea pentru cantitati mai insemnate va fi mai ridicata in intervalul 27 – 29 noiembrie, precum si in zilele de 3 si 4 decembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE