Carne de pasare cu salmonella si fructe cu pesticide, confiscate de ANSVSA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ultimele luni, ANSVSA a retras de pe piata si distrus sute de tone de alimente, printre care carne de pasare infestata cu salmonella sau fructe cu un continut foarte mare de pesticide.

In acest an s-a inregistrat o crestere cu 30-40% ale alimentelor neconforme, a declarat Mihai Ponea, vicepresedinte al ANSVSA.

„Anul acesta am avut o crestere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, si sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piata.

Ingrijorarea numarul 1 a serviciilor veterinare din Romania este contaminarea cu salmonella si in special cu cele doua serotipuri: salmonella enteritidis si salmonella typhimorium.

Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea doua sunt extrem de periculoase, provoaca toxiinfectii alimentare destul de grave, iar dupa examenele de detectie am constatat aparitia celor doua tulpini extrem de virulente.

Citeste si: Subventii APIA 2023: sprijin pentru fermierii cu maxim 300 de hectare

De aici ingrijorarea noastra. Inca din luna august am facut o analiza pe Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF) si am constatat o crestere fata de 2020 pe alertele cu salmonella.

Incepand cu luna octombrie am demarat un plan national care sa vizeze controlul carnii de pasare in special provenienta Polonia, unde cresterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost si din alte state membre, precum Ungaria.

Din luna octombrie constatam zilnic aparitia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piata”, a declarat pentru AGERPRES vicepresedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Acesta a subliniat ca in ceea ce priveste produsele provenite din Polonia, acestea nu se vor mai pune pe piata, desi e liber schimb, pana cand laboratorul nu certifica siguranta acelui produs pentru consumatori. “Vom face acest lucru pana cand frecventa aparitiei de produse neconforme va fi aproape de zero, catre asta tindem”, a transmis vicepresedintele Autoritatii, adaugand ca a crescut numarul controalelor oriunde a existat un semnal de ingrijorare.

El a mentionat ca Programul National Strategic va fi modificat in sensul relaxarii controalelor in zonele unde in ultimii ani nu au fost alerte alimentare, dar vor fi intensificate pe segmentele unde s-au inmultit aceste alerte.

“Daca in ultimii 3-5 ani pe segmentul baruri, de exemplu, nu am avut decat 1% probleme, iar pe segmentul supermarketuri am avut 300%, aici vom creste frecventa controalelor, iar dincolo o vom scadea, in asa fel incat sa eficientizam echipele de control din Romania. Programul este deja pe site, il publicam la sfarsitul anului si va demara din anul urmator. Anul acesta ne-am marit capacitatea analitica, incercam sa regionalizam si sa eficientizam activitatea atat pe cea de laborator cat si pe cea a controlului oficial si nu in ultimul rand sa digitalizam”, a spus Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, in luna aprilie, sistemul rapid de alerta a fost separat in doua platforme, una pentru produsele care prezinta un risc ridicat (SRAAF) si necesita actionare imediata si una administrativa pentru produsele care nu prezinta acest risc (Asistenta si Cooperare Administrativa – AAC), iar rezultatele au inceput sa se vada, in conditiile in care numai in ultimele perioada au fost retrase de pe piata 100 de tone de carne de pasare contaminata cu salmonella.

Carne de pasare cu salmonella, un fenomen tot mai comun

“Suntem extrem, extrem de ingrijorati, o ingrijorare care nu a mai fost de cativa ani pe ceea ce inseamna carnea de pasare.

Avem doua depozite in Romania la care am aplicat si altfel de masuri pentru ca am constatat aparitia consecutiva intr-o saptamana a 2-3-4 loturi de carne cu salmonella, cu cele doua serotipuri.

Ne ducem la 100 de tone de carne de pasare retrase de pe piata si ingrijorarea noastra este ca sute de kilograme au ajuns in frigiderele si congelatoarele romanilor.

Am dispus imediat masuri de retragere si rechemare de la consumatori.

Incercam sa informam consumatorul despre tipul produsului, lotul, elementele de indentificare, astfel incat acestia sa il poata returna magazinului, dar cel mai important sfat catre consumatori atunci cand gatesc carnea de pui este sa fie tratat termic la peste 70 grade cateva minute, pentru ca aceasta bacterie se distruge.

Este important sa achizitionam carnea de pasare din locuri autorizate sau de la producatorii locali pe care ii cunoastem. Noi am notificat colegii polonezi sa identifice si sa elimine cauza, care poate fi la ferme, pe o problema de igiena, sau de contaminare la abator, in depozit, dar si in timpul transportului”, a explicat oficialul ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE