Subventii APIA 2023: sprijin pentru fermierii cu maxim 300 de hectare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventii APIA 2023. Fermierii activi ar putea primi o plata complementara in valoare de peste 32 de euro la hectar.

MADR a publicat primele variante ale intervențiilor din nou Plan Național Strategic (PNS), prin care se va stabili cum se aloca fondurile europene pentru agricultura in perioada 2023-2027.

Una dintre interventiile discutate zilele acestea de mai-marii din MADR si reprezentanții asociațiilor de fermieri este „Crearea/modernizarea infrastructurii de baza din spatiul rural”.

Subventii APIA 2023: 10% din platile directe

Alocarea pentru aceasta interventie este de 978.314.880 euro, reprezentand 10% din plafonul alocat pentru plati directe.

Sprijinul redistributiv pentru venit se va acorda pentru fiecare hectar eligibil declarat de un fermier activ, ca supliment la BISS.

Subventii APIA 2023: plata unica

Interventia presupune acordarea unei plati unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplata de productie.

Sprijinul redistributiv pentru venit sub forma unei plati per hectar eligibil se acorda fermierilor care au dreptul la o plata in temeiul sprijinului de baza pentru venit in scopul sustenabilitatii (BISS) si se acorda pentru exploatatiile agricole cuprinse intre 1-300 de hectare.

De sprijinul redistributiv complementar pentru venit in scopul sustenabilitatii nu beneficiază fermierii care si-au fragmentat exploatatiile după 2020 și nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective. Cazurile în care se consideră că fermierii nu și-au fragmentat/divizat exploatațiile în scopul de a beneficia de plata redistributivă vor fi reglementate prin legislația națională.

Subvenții APIA 2023: 32,14 euro la hectar

Ca să primească subvenția, fermierul activ trebuie să exploateze un teren de cel puțin 0,3 hectare, iar, în cazul serelor, solariilor viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare.

Cuantumul estimat pentru campania 2023 este de 32,14 euro la hectar.

În prezent, MADR discută cu reprezentanții fermierilor împărțirea banilor din PNS și cum să fie structurate intervențiile.

În PNS, termenul „măsuri” din PNDR va fi înlocuit cu termenul „intervenție”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE