septembrie 29, 2022

Frauda cu subventii APIA de aproape 150.000 de lei. Cum au fost prinsi faptasii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventii APIA incasate in mod ilegal. O persoana din judetul Suceava ar fi depus mai multe documente false la APIA, prin care dovedea ca este eligibil pentru obtinerea de fonduri nerambursabile.

In cele ce urmeaza va redam informatiile complete, furnizate de DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, persoana fizica, pentru savarsirea infractiunilor de:

– folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

– participatie improprie, sub forma complicitatii, in forma continuata (patru acte materiale) la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept sau retinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Citeste si: Agricultura biointensiva: probiotice pentru culturi sanatoase

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2016, inculpatul ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false cu privire la indeplinirea conditiilor de eligibilitate, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemei de plata tip sprijin cuplat in sectorul zootehnic.

Concret, documentele respective, pretins a fi eliberate de o asociatie de crescatori de taurine, atestau in mod nereal inscrierea unor taurine in Registrul Genealogic al Rasei Aberdeen Angus, gestionat la nivel national de catre asociatia mentionata.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 35.207 lei.

In cursul anilor 2018 si 2019, inculpatul, cu intentie, a pus la dispozitia altor patru fermieri acelasi tip de documente pe care acestia, fara vinovatie, le-au depus ulterior la A.P.I.A.

Prin aceste demersuri fermierii au obtinut pe nedrept subventii agricole in cadrul aceleiasi scheme de plata in cuantum total de 143.277 lei.

In cauza, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a comunicat ca se constituie parte civila in cauza cu suma totala de 178.484 lei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE