Termenul de agricultura biointensiva este tot mai utilizat, mai ales ca noua Politica Agricola Comuna impune noi practici pentru protectia mediului.
Agricultura probiotica hraneste terenul in mod natural. Astfel, se obtin un sol sanatos si culturi imbunatatite. PAC promoveaza finantarea unor masuri menite sa stimuleze agricultura sustenabila. De aceea, e important sa stii cum sa folosesti probiotice pentru culturi sanatoase.
Probioticele sunt bacterii bune, care sunt benefice si pentru oameni. Si agricultura probiotica poate creste sanatatea plantelor, ceea ce este, de asemenea, util si pentru oameni. Ajungem astfel sa practicam o agricultura sustenabila.
Agricultura biointensiva: sol sanatos
Culturile sanatoase incep cu solul sanatos. Pentru a obtine un sol sanatos, este necesar sa eliminam elementele care il degradeaza pe termen lung, cum sunt pesticidele, ingrasamintele, erbicidele, practicile agricole agresive.
Agricultura biointensiva, care presupune inlocuirea substantelor obtinute din sinteza chimica cu probiotice, nu numai ca va face solul mai sanatos, dar ofera si o multitudine de alte beneficii fermierilor care doresc recolte mai bune, imbunatatind in acelasi timp suprafata de crestere si mediul in ansamblu.
Ce este agricultura probiotica?
Agricultura probiotica, uneori denumita agricultura biointensiva, combina diverse tehnici de agricultura organica care se concentreaza pe imbunatatirea sanatatii solului. Introduce microorganisme benefice in mediul in crestere.
Fermierii probiotici utilizeaza microbi vii care sunt bacterii benefice, la fel ca bacteriile benefice pe care oamenii le ingereaza in alimente probiotice sau suplimente alimentare.
In acest sens, probioticele din agricultura actioneaza ca suplimente pentru sol si, in cele din urma, pentru plante. Cu cat bacteriile sunt mai benefice, cu atat solul este mai fertil, ceea ce potential maximizeaza productia recoltei, limitand in acelasi timp nevoia de ingrasaminte si pesticide nocive pe baza de substante chimice.
De ce sa practicati agricultura biointensiva?
Agricultura probiotica este o tehnica pe care aproape orice fermier o poate folosi pentru a furniza nutrientii de care culturile sale au nevoie pentru a inflori. Probioticele din plante sunt o alternativa promitatoare pentru fertilizarea solului.
Probioticele imbunatatesc culturile, protejand si pamantul, fara efecte adverse.
Pesticidele si ingrasamintele sintetice pot epuiza solul si pot impiedica sau chiar ucide microbii benefici care ajuta plantele sa creasca puternice si sanatoase. Dar agricultura biointensiva intareste solul prin reintroducerea bacteriilor benefice. Acestea ajuta solul sa ramana fertil si chiar sa se regenereze in urma daunelor anterioare.
Probioticele cresc, de asemenea, rezistenta unor plante la anumiti daunatori si boli. Cand plantele sunt protejate de un habitat probiotic sanatos, ele sunt mai bine „echipate” pentru a face fata atacurilor insectelor.
De asemenea, probioticele contribuie la intarirea imunitatii plantelor fata de mucegaiuri, boli, agenti patogeni si alte stresuri.
Adoptarea acestor practici agricole protejeaza resursele naturale: solul, apa si aerul. Eliminand chimicalele din agricultura, nu mai poluam panza freatica si nu mai otravim pamantul.
Agricultura biointensiva: tehnici si practici
Agricultura cu probiotice foloseste o varietate de tehnici, inclusiv practici care tin de agricultura organica sau permacultura. Acestea sunt: compostare, culturi de acoperire, eliminarea araturilor clasice, „reciclarea” solului, utilizarea ingrasamintelor bio sau a tratamentelor impotriva bolilor si a daunatorilor prietenoase cu mediul.
Utilizarea compostului este un concept simplu cu o istorie lunga in gradinarit si agricultura ecologica. Compostarea este considerata o tehnica vitala de cultivare a probioticelor care ajuta la formarea solului.