Suprafata agricola de peste 4.600 de hectare, afectata anul acesta de fenomenele meteo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fenomenele meteo extreme inregistrate pe parcursul acestui an agricol au produs pagube pe o suprafata agricola de aproximativ 4.665 hectare, la aproape toate tipurile de culturi.

Cele mai mari pierderi au fost inregistrate  in sudul si sud-estul tarii, in principal la orz si orzoaica, se arata conform datelor MADR.

Suprafetele cele mai afectate de inundatii se afla in judetele Teleorman, Tulcea, Neamt, Satu Mare, Mures, Harghita, Alba, Bihor, Cluj si Gorj.

De asemenea, au fost semnalate pierderi si in Galati si Vrancea, in legumicultura si viticultura, in special, dar si in judetele Giurgiu si Teleorman, unde au fost inregistrate recent caderi de grindina si furtuna.

In acest moment suprafata totala inregistrata, afectata de inundatii si de fenomene meteo extreme, este de aproximativ 4.665 hectare, din care 3.860 hectare de inundatii si furtuni si 804 hectare de caderile de grindina.

Aceasta reprezinta mai putin de 1% din totalul suprafetei insamantate – Marius Mihai Micu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Din pacate, saptamana aceasta, intensitatea fenomenelor s-a extins si in alte regiuni – pe zona de vest, sud-vest si zona de sud si sud-est, fiind semnalate pagube si aici.

Ce culturi au fost afectate si pe ce suprafata agricola

Culturile agricole care au avut de suferit cel mai mult in urma inundatiilor sunt orzul, ovazul si orzoaica, cu o suprafata de aproximativ 1.281 ha, floarea soarelui – 823 ha, porumbul – 566 ha, soia – 442 ha, rapita – 340 ha, graul – 175 ha si plantele furajere – 106 ha, a precizat Marius Micu.

In ceea ce priveste grindina, au fost afectate pana in prezent 415 ha cultivate cu grau, 170 ha cu porumb, 115 ha cu floarea soarelui, 60 ha cu rapita si 45 ha cu mazare.

Este de asteptat, insa, ca suprafetele sa se mareasca pe masura ce se centralizeaza datele primite din tara

Ploile cazute in ultima perioada au dus si la deprecierea unor culturi agricole in anumite zone, asa cum era de asteptat.

„Umiditatea crescuta din cauza precipitatiilor cazute, uneori torentiale, din ultima perioada  a dus la deprecierea culturilor agricole, in sensul ca avem zone calamitate, insa suprafata nu este atat de mare in acest moment, dar nici nu putem spune cu exactitate care este suprafata totala, pentru ca datele sunt in curs de evaluare.

Este o anumita procedura, trebuie sa se constituie comisiile, trebuie sa treaca fenomenul, sa se retraga apa si pe urma vedem in ce masura a fost afectata zona”, a mai afirmat Marius Micu.

Daca anul trecut fermierii au avut parte de seceta, in 2021, ploile le dau batai de cap, mai ales ca se apropie momentul recoltatului la culturile paioase, iar, cel mai probabil, acestea vor fi depreciate din punct de vedere calitativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE