Romania se mentine intre primii exportatori de cereale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, Romania se mentine intre primii exportatori de cereale, datorita unor productii record, insa agricultura, la fel ca alte sectoare economice, sunt conectate cu tot ce se intampla la nivel global, a declarat Horia Cardos, CEO Agroland.

“Avem, se pare, niste productii record, ceea ce este foarte bine pentru Romania si pentru fermierii din Romania.

As vrea cumva sa punem in context global ceea ce se intampla in agricultura pentru ca, si agricultura ca si celelalte sectoare economice din Romania, sunt conectate cu tot ceea ce se intampla la nivel global.

Intr-adevar, ne mentinem cu succes in primii zece exportatori de cereale datorita acestor productii fantastice, dar as vrea sa va dau niste cifre.

Pentru al doilea an consecutiv, balanta cerealelor la nivel global este negativa, adica consumam mai multe cereale la nivel global decat producem in anul respectiv.

Asta in conditiile in care, in acest an, se prevede un avans de 3,7% doar la productia de porumb si care reuseste cumva sa mentina intr-un echilibru precar, dar totusi la nivel negativ aceasta balanta”, a mentionat Horia Cardos, in cadrul conferintei ‘ZF Agribusiness 2021. Anul productiilor istorice.

Acesta a subliniat ca “astazi, daca vorbim de luna septembrie – fiindca acest indice se publica lunar, indicele FAO al pretului alimentelor este la maxim istoric”, la fel si indicele pretului fertilizantilor.

“Anterioarele maxime au fost in 2008, cand pretul barilului de petrol a fost la un maxim de 145 de dolari.

In aceasta toamna am avut cred ca 83 sau 84 si acesti indici se afla intr-o accelerare.

Deci, pentru 2022, vom avea cel mai mare pret la alimente la nivel global, cel mai mare pret la fertilizanti la nivel global si, probabil, cel mai mare deficit din punct de vedere a balantei cerealelor la nivel global”, a adaugat seful Agroland.

Romania, importator net de alimente, cu toate ca este printre primii exportatori de cereale

Cardos a subliniat ca, “peste toate acestea, a mai aparut un jucator important – si anume producatorii de bioetanol.”

Astfel, de la inceputul lunii, producatorii mari din Germania au extras din piata 2 milioane de tone de porumb din Europa Centrala, in principal Ungaria si Slovacia.

Citeste si: Aronia, cultura pe care a mizat un antreprenor bacauan

“In mod normal, aceste cantitati de porumb erau destinate zootehniei.

Este un context foarte dinamic, cu preturi in crestere atat la cereale, cat si la inputuri, dar, datorita in principal cresterii consumului in tarile din Asia vom vedea deficite pe zona de cereale.

Ce va insemna asta? Ca tarile puternice, probabil primele 20 de pe glob vor incepe sa stocheze si, previziunea FAO, care este un organism al ONU, este ca in 2022-2023 sa asistam la criza alimentara.

Sigur, nu se va intampla peste tot in lume, dar vor fi zone intregi, tari, care vor avea deficit de hrana. Astazi este putin probabil”, a mai spus Horia Cardos.

Referindu-se la zootehnie, seful Agroland a precizat ca, din cauza pestei porcine africane, anul trecut si la inceputul acestui an, China a fost importator net, iar producatorii europeni si americani au reusit sa satisfaca aceasta cerere.

“Intre timp, chinezii au reusit sa isi refaca stocul de material de reproductie si incep sa renunte la marile contracte de import, ceea ce duce la un pret foarte mic in piata la producatorii de porci.

Din fericire, desi ar trebui sa spunem din nefericire, Romania este importator net.

Astfel, 85% din consumul de carne de porc este importat si, in felul acesta, spunem ca producatorii romani nu sunt foarte afectati.

Acestea sunt niste cifre care ar trebui sa ne ridice niste semne de intrebare”, a mai spus Cardos.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE