septembrie 26, 2022

Romania primeste primii bani prin PNRR. Despre ce suma este vorba?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primii bani din Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) vor ajunge in Romania in maxim doua luni.

Masura este oficializata dupa ce fostul ministru interimar de la Investitii, Florin Citu, a semnat acordul de finantare dintre Romania si Comisia Europeana.

Astfel, Romania va putea primi banii din PNRR.

Primii bani vor veni in maxim doua luni, fiind vorba de 1,8 miliarde de euro.

Citeste si: Pericol ecologic: aproape o tona de resturi animaliere, descoperite pe malul unui rau

Ce este Mecanismul de Relansare si Rezilienta (MRR) ?

Uniunea Europeana a decis sa infiinteze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, in valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027.

Scopul principal al acestuia este sa ofere sprijin statelor membre pentru a face fata provocarilor generate de Criza Covid19 si consecintele sale economice.

Mecanism de redresare si rezilienta (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU si are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro.

Care este scopul MRR?

Scopul Mecanismului de Redresare si Rezilienta este de a oferi sprijin pentru investitii si reforme esentiale in vederea redresarii sustenabile si pentru ameliorarea rezilientei economice si sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investitii, economiile si societatile europene vor fi mai bine pregatite pentru provocarile si portunitatile tranzitiilor verzi si digitale.

Cati bani primeste Romania?

In total, Romania ar primi 14,248 miliarde sub forma de grant si aproximativ 14,935 miliarde sub forma de imprumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.

Regula stabilita prin propunerea de Regulament (aflata inca in negociere la nivel european) este ca 70% din granturi sa fie angajate pana la finalul anului 2022, termenul limita pentru accesarea diferentei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. In plus, platile pentru proiectele care vor fi incluse in programele nationale de redresare si rezilienta trebuie facute pana in decembrie 2026.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE