Clarificari de la UE: PNRR nu interzice incalzirea pe lemne pana in 2023

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu este prevazuta nicio dispozitie care sa interzica incalzirea pe lemne pana in 2023, anunta Comisia Europeana.

“Nu exista nicio dispozitie specifica in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) care sa oblige autoritatile romane sa impuna interzicerea incalzirii pe baza de lemne pana in 2023.

Planul de redresare si rezilienta al Romaniei cuprinde reforme si investitii privind sistemele de gestionare si de guvernanta ale padurilor menite sa abordeze problema exploatarii forestiere ilegale intensive a padurilor din Romania, din cauza careia asistam la o reducere a absorbtiei naturale de carbon de catre paduri, la pierderea semnificativa a biodiversitatii si la o crestere a riscurilor de dezastre (componenta ‘Paduri si protectia biodiversitatii’)”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: Botanoiu (AFR): recoltele bune din acest an nu ajuta economia. Majoritatea merge la export

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti arata ca, in mod similar, reforma privind decarbonizarea sectorului de incalzire-racire asigura sustenabilitatea si trasabilitatea biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizarii bioenergiei asupra biodiversitatii si padurilor si pentru a diversifica mixul energetic utilizat, pe langa biomasa forestiera, pentru incalzire si racire.

Prin urmare, o noua strategie nationala pentru paduri si legislatia secundara ulterioara vor stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestiera utilizata in scopuri energetice si vor include actiuni specifice de combatere a exploatarii forestiere ilegale si de imbunatatire a gestionarii padurilor, se precizeaza in document.

“Se preconizeaza ca un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul romanesc de urmarire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligatiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea in timp util a padurilor, sanatatea padurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbarilor climatice si adaptarea la schimbarile climatice a diferitelor ecosisteme forestiere”, spune comunicatul.

Pe de alta parte, Reprezentanta Comisiei Europene subliniaza ca trebuie remarcat faptul ca planul include masuri de eficienta energetica pentru cladirile private/publice, cu obiectivul de a se realiza cel putin o renovare la nivel mediu, reducandu-se astfel consumul de energie pentru incalzire cu cel putin 50%.

Potrivit sursei citate, planul include in plus investitii in centrale de cogenerare de inalta eficienta pentru sistemele de termoficare.

Mai mult, se preconizeaza ca reteaua de distributie a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde in regiunea Oltenia va inlocui combustibilii solizi si biomasa, care se utilizeaza in prezent pentru incalzirea locuintelor, apa calda menajera si gatit.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE