Sectorul forestier si de prelucrare lemnoasa va beneficia, pentru prima data dupa Revolutie, de o alocare de 1,3 miliarde de euro, prin Planul National de Rezilienta si Redresare (PNRR), au declarat reprezentantii Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).
„Este adevarat, aceasta suma este sub nevoile de dezvoltare ale sectorului. Insa, din banii alocati prin PNRR, sectorul forestier si de prelucrare primara a lemnului va putea face pasi importanti spre dezvoltare si consolidare. Sa nu uitam ca acest sector contribuie cu 3,5% la PIB-ul Romaniei. Masura prevazuta de PNRR vizeaza exclusiv investitii in echipamente necesare pentru indepartarea lemnului afectat de fenomenele meteo extreme si daunatorii biotici, cum este gandacul de scoarta la rasinoase, a caror virulenta este exacerbata de schimbarile climatice. Vorbim despre funiculare (instalatii pe cablu) si echipamente de tip forwarder, harvester, remorci forestiere. Indepartarea lemnului afectat de fenomene meteorologice extreme si de daunatorii biotici trebuie facuta cu celeritate pentru a preintampina raspandirea acestor daunatori la padurile sanatoase si, totodata, trebuie refacute, prin reimpadurire, suprafetele afectate. Volumele de lemn rezultate anual in urma acestor fenomene au fost de circa 1-2 milioane de metri cubi, conform statisticilor din ultimii 4 ani”, sustin forestierii, intr-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, o alta componenta a investitiei se refera la instalatiile pentru prelucrarea primara a lemnului la nivel local si promovarea lanturilor scurte de aprovizionare cu lemn si produse din lemn.
„Sunt investitii care vor sprijini operatorii economici din zonele rurale cu activitate in domeniul prelucrarii primare a lemnului. Avand in vedere dotarea precara cu echipamente de protectia muncii a operatorilor din domeniul exploatarilor forestiere, prin PNRR se mai propune finantarea achizitiilor de echipamente individuale de protectia muncii pentru muncitorii forestieri. Investitia va fi derulata de catre MMAP, iar beneficiarii sunt operatorii economici atestati pentru activitati de extragere si prelucrare a lemnului, conform legislatiei in vigoare, de catre o comisie nationala care va verifica indeplinirea conditiilor de atestare a acestor operatori. Finantarea va fi acordata in conditiile unei scheme de ajutor de stat. Valoarea maxima a ajutorului nu poate depasi 50% din costul de achizitie”, noteaza ASFOR.
In viziunea reprezentantilor forestierilor romani, Romania trebuie si poate sa depaseasca paradigma taierilor ilegale doar prin investitii.