padure de vanzare

ASFOR, despre noua Strategie Forestiera Europeana: neglijeaza componenta economica a acestui sector

Facebook
Twitter

Strategia Forestiera Europeana, lansata recent de Comisia Europeana, nu acopera suficient echilibrul intre functiile de mediu, sociale si economice ale padurii, sunt de parere reprezentantii Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).

„Lansată în urmă cu trei zile în contextul recunoaşterii importanţei lemnului în procesul de decarbonizare, noua Strategie Forestieră Europeană nu reuşeşte să recunoască complexitatea şi importanţa realizării unui echilibru între rolul economic, social şi de mediu al pădurilor. Aşa cum arată EOS (Organizaţia Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului), astăzi pădurile şi produsele forestiere sunt căutate pentru rolul lor de atenuare a schimbărilor climatice. Pădurile captează şi sechestrează cantităţi mari de carbon, iar produsele din lemn sunt tot mai utilizate, înlocuind alte materiale a căror producţie generează volume mari de gaze cu efect de seră. Scenariile şi practicile silvice propuse în strategie ar trebui să asigure pe termen mediu şi lung funcţionarea bioeconomiei europene. Acest lucru înseamnă utilizarea pe scară tot mai largă a lemnului. De asemenea, trebuie să crească gradul de retenţie a carbonului în păduri, dar acest lucru nu înseamnă renunţarea la recoltarea lemnului, ci creşterea durabilităţii şi maximizarea utilizării lemnului recoltat din păduri”, apreciază forestierii, într-un comunicat de presă.

În viziunea ASFOR, noul document al CE nu identifică măsurile adecvate pentru creşterea ofertei de lemn pe piaţă şi nu abordează problema îmbunătăţirii competitivităţii şi a condiţiilor generale de creştere a bioeconomiei.

„O strategie eficientă de gestionare durabilă a pădurilor ar trebui să vizeze consolidarea componentei economice în armonie cu angajamentele asumate în plan social şi de mediu. Mulţi oameni nu realizează că pentru a avea păduri sănătoase, acestea trebuie îngrijite, iar îngrijire înseamnă şi recoltarea lemnului. Proprietarii de păduri au nevoie de venituri pentru plata costurilor continue generate de gestionarea pădurilor: lucrări de prevenire a incendiilor, întreţinerea drumurilor şi eliminarea speciilor invazive, acoperirea impozitelor anuale etc. Ei trebuie încurajaţi să investească o parte din veniturile obţinute din vânzarea lemnului în gestionarea durabilă a pădurilor. Pădurea este asemenea unei grădini sau unei livezi pe care, dacă nu o îngrijeşti, se degradează şi, în cele din urmă, nu mai asigură la nivelul dorit acele beneficii de mediu, sociale şi economice fără de care societatea nu poate să-şi atingă ţintele care privesc economia verde, iar o viaţă prietenoasă cu mediul devine imposibilă”, sunt de părere oficialii asociaţiei de profil.

Aceştia atenţionează, totodată, că din document lipsesc analizele privind disponibilitatea viitoare a lemnului şi interdependenţa dintre exploatarea forestieră şi celelalte industrii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE