Criza in industria panificatiei, pe fondul ultimelor scumpiri. Ce solicitari au reprezentantii acestui sector?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa „cresteri nemaiintalnite a pretului la energia electrica” si dupa un pret al graului care ajunge la aproximativ 1.100 de lei pe tona, reprezentantii Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN cer statului acordarea unui ajutor, care sa le permita sa produca fara a majora pretul painii.

“Pretul graului este acum 1.100 de lei/tona adus la moara. Este cel mai mare pret inregistrat in luna august din istorie. Am mai avut in anii 2003-2004 o asemenea problema, dar a fost mai tarziu, in lunile septembrie-octombrie, dar noi din 10 august suntem pe 1.100 de lei tona de grau, ceea ce este foarte mult. Noi am avut un pret mare la grau si pana in noua recolta si atunci nu am modificat pretul painii, pentru ca am zis ca vine grau din noua recolta care e mai ieftin si ne echilibram, dar din pacate ne-am dezechilibrat total”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

El sustine ca pretul actual al graului va influenta si pretul painii, materia prima reprezentand pana la 50% din costuri, iar restul sunt utilitatile si forta de munca. In acest context, Popescu afirma ca pretul painii va creste semnificativ pana in iarna.

“Daca nu tinem pasul cu costurile la preturile de vanzare, scrie faliment pe noi. Si asa foarte multi se plang ca au probleme mari cu supermarketurile si, neputand modifica preturile, ei vand in pierdere acum. Or, a vinde in pierdere, fara nicio o perspectiva pana la anul pe vremea aceasta, inseamna faliment. Atentie, majorarile de pret nu vor veni dintr-odata, ci pe masura ce in contabilitate inregistrezi ca esti pe pierdere sau ca esti pe zero. In mod cert vor fi acum niste scumpiri, vor mai fi in octombrie-noiembrie, cand va veni pretul majorat al gazului. Pe de alta parte, sindicatele fac presiuni ca totul se scumpeste – energia, intretinerea, caldura la iarna – si vor salarii mai mari pentru angajati. Ceea ce pot sa va spun este ca pretul painii va creste semnificativ pana in iarna. Cred ca niciun agent economic nu isi mai permite sa nu modifice preturile la majorarile de costuri actuale, cand energia electrica a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh”, a explicat presedintele ROMPAN.

Chiar daca Romania a inregistrat anul acesta o recolta-record la grau, respectiv 11,4 milioane de tone, dupa cum a anuntat recent ministrul Agriculturii, seful ROMPAN subliniaza ca pretul graului nu mai este influentat de productia nationala, ci de ceea ce se intampla la nivel mondial, la Bursa de la Chicago, Bursa de la Paris.

“Noi, cand facem preturile in Romania, ne uitam la MATIF. Intr-adevar, sunt niste cauze, dar eu vad cauza principala China, care a cumparat vreo 40 de milioane de tone de grau mai mult decat normal, in timp ce productia mondiala este mai mica. Vom manca din stocuri si vom fi sub presiune tot timpul, daca balanta ramane asa”, avertizeaza Aurel Popescu.

In opinia sa, singura solutie viabila pentru a putea supravietui in aceasta perioada este interventia statului, respectiv introducerea unei scheme de ajutor pentru morarit si panificatie, similara cu ceea ce s-a dat pentru HoReCa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE