Cum propune ASFOR relansarea economiei forestiere: „Romania Verde in 10 pasi”

Facebook
Twitter

Forestierii si intreaga industrie de lemn trebuie sa asigure o gestionare sustenabila a resursei de lemn si o prelucrare superioara a lemnului, care sa creeze noi locuri de munca si sa dezvolte toate ramurile economiei forestiere, considera reprezentantii ASFOR.

Astfel, Consiliul Director al ASFOR a aprobat documentul „Romania Verde in 10 pasi”, in care sunt propuse masuri menite sa relanseze economia forestiera, cu scopul de a relansa economia nationala pe baze ecologice.

Pe lista masurilor se regasesc: strategia forestiera nationala, cresterea capacitatii de administrare a padurilor, masuri pentru sustinerea proprietarilor de paduri, recolte de lemn sustenabile, fond de investitii pentru dezvoltarea strategica, masuri privind paza padurilor si trasabilitatea lemnului, masuri de incurajare a utilizarii lemnului in constructii si Consiliul National al Padurilor si terenurile degradate dar si padurile cu valoare deosebita.

„Forestierii si industria trebuie sa asigure impreuna o gestionare sustenabila a resursei de lemn si o prelucrare superioara a lemnului, care sa creeze locuri de munca in Romania si sa dezvolte toate ramurile economiei forestiere. Situatia din piata lemnului nu este una foarte buna atat la nivel national, cat si la nivel global. In perioada urmatoare, pentru a gasi solutii de impulsionare a activitatilor din domeniului lemnului, vor fi intreprinse o serie de discutii cu administratorii de paduri, pentru a gasi cele mai bune solutii de asigurare a fluxului de lemn necesar unei bune functionari a economiei forestiere. Forestierii considera ca Romania are nevoie de o piata libera, dar corecta iar lemnul trebuie sa fie corect masurat la prima punere pe piata. APV-ul conform literaturii de specialitate, dar si reglementarilor in vigoare, este doar un document estimativ, dar este folosit ca un document de calcul precis. Pentru a elimina erorile trebuie gasite, urgent, solutii – ca din padure sa fie expediat lemn masurat si nu estimat”, mentioneaza ASFOR.

Organizatia mentioneaza, totodata, ca padurea si produsele din lemn trebuie sa fie in centrul politicilor publice, iar cresterea suprafetei de teren acoperita cu specii forestiere va duce, implicit, si la o crestere a cantitatii de carbon absorbita, utilizarea lemnului in produse cu durata lunga de viata permitand stocarea carbonului pe termen lung.

„Atingerea tintelor de economie verde trebuie sa fie sustinute prin masuri de paza a padurilor, dar si prin masuri de protejare si promovare a parcurilor si rezervatiilor naturale. Un accent foarte important trebuie pus pe cercetare si inovare in domeniul lemnului. In Romania, la ora actuala, cercetarea in domeniul exploatarii, prelucrarii primare si industrializarii lemnului nu este organizata, fiind realizata disparat, in special, de catre universitatile de profil”, sustin reprezentantii asociatiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE