padure de vanzare

ASFOR, despre sectorul forestier: traverseaza, de 30 de ani, o nesfarsita tranzitie

Facebook
Twitter

Sectorul forestier se afla intr-o tranzitie continua, in care lipsa viziunii, a intelegerii si a unui consens pentru dezvoltarea de politici relevante au adus doar neajunsuri, sustin reprezentantii Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).

„Cata vreme legile sunt scrise doar pentru „a da bine” la un public indoctrinat cu tema taierilor ilegale si nu se bazeaza pe principii si pe o strategie coerenta, cata vreme operatorii economici din domeniul forestier nu au avut pana acum niciun sprijin pentru dezvoltare, nu putem vorbi de predictibilitate”, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).

Potrivit sursei citate, in ultimii 30 de ani ne-am bucurat, in sens peiorativ, de o constanta: „lipsa de predictibilitate si de transparenta”, iar bruma de transparenta castigata cu greu este amenintata la fiecare propunere de modificare a unor acte normative.

Un sistem este corupt si bolnav atunci cand incearca sa ascunda prin legi transparenta si normalitatea.

Citeste si: Peste 113.000 de puieti vor fi plantati in acest an in Salaj

Nu putem avea predictibilitate intr-un mediu in care domina dezbinarea, dezinteresul, lipsa de viziune, intr-un mediu in care sunt promovate, interesat sau nu, dezinformarile si stirile false, apreciaza reprezentantii ASFOR.

„Cel mai ingrijorator aspect este faptul ca politicile actuale nu vizeaza obtinerea unor rezultate concrete, ci respectarea unor proceduri greoaie, neconcludente, care nu tintesc eficienta si care presupun sarcini administrative, adesea inutile, ce alimenteaza spirala greselilor”, subliniaza ASFOR.

Asociatia vrea sa reseteze acest cadru, sa pastreze principiile durabile din silvicultura romaneasca, pe care sa le completeze cu eficienta si noile concepte de bioeconomie si dezvoltare durabila, in care pilon central sa fie individul, adica: arborele (padurea) si forestierul (comunitatea).

„Urmatorii ani sunt critici, iar reinstalarea predictibilitatii poate fi facuta prin finantare, formare profesionala, dotarea cu utilaje moderne si dezvoltarea infrastructurii forestiere”, precizeaza ASFOR.

Sambata, Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR) a gazduit, la Busteni, un dialog intre operatori economici din sectorul forestier si de prelucrare a lemnului din Romania, reprezentanti ai Ministerului Mediului, RNP Romsilva si ai mediului universitar.

Toti invitatii au sustinut, in interventiile lor, necesitatea constructiei predictibile si echilibrate din perspectiva economica, sociala si de mediu a sectorului forestier.

Proiectul de Strategie Nationala Forestiera la care se lucreaza deja de doi ani va tine cont si va cuprinde toate aceste directii pe care se poate construi un viitor mai bun pentru acest sector, un viitor bun pentru intreaga societate romaneasca in contextul in care padurea si lemnul sunt resurse nationale vitale.

ASFOR face un apel la toti cei din domeniu sa actioneze pentru transparenta, normalitate, corectitudine, specializare, comunicare, implicare, promovare, colaborare, echilibru si incluziune, pentru ca doar impreuna putem reusi.

Asociatia Forestierilor din Romania este organizatia patronala si profesionala a operatorilor economici din exploatari forestiere si industrializarea lemnului, ce reprezinta, promoveaza, sustine si apara interesele economice, juridice si sociale ale membrilor sai in plan national si international.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE