Pentru noua Politica Agricola Comuna nu putem astepta o pondere atat de mare a masurilor pentru mediu si clima, de peste 65%, in detrimentul aspectului economic si al sustenabilitatii fermierilor europeni, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
„Discutiile au fost suspendate dupa doua zile si doua nopti in care nu am reusit sa ajungem la un consens, Consiliul Agrifish si Parlamentul European, intrucat cerintele suplimentare din timpul negocierilor, care au fost din partea Parlamentului European, nu au putut fi acceptate si au fost respinse de ministrii Agriculturii. Am spus atunci ca noi va trebui sa ne intoarcem in tara, sa explicam fermierilor care sunt conditiile, cum va arata PAC, iar acestia au nevoie de certitudini si au nevoie de resurse just alocate. Conceptul de sustenabilitate a agriculturii trebuie sa aiba trei componente. Este foarte importanta componenta ecologica, este foarte importanta si componenta sociala, dar nu trebuie sa uitam de componenta economica, deoarece cu totii ne dorim o hrana sanatoasa si suficienta, la preturi accesibile, dar in acelasi timp nu vrem sa falimentam fermierii europeni”, a explicat Oros.
Una dintre discutii a vizat procentele dedicate masurilor de clima si mediu, ministrul Agriculturii sustinand ca Parlamentul European „a fortat” majorarea acestor procente.
„Aceste procente care nu au fost acceptate. Daca initial noi ajunsesem la un consens ca pentru Pilonul I eco-schemele sa aiba o pondere de 20%, in timpul negocierilor nici macar la 25%, cat am propus noi si am acceptat, noi ministrii Agriculturii, 25% cu acei doi ani de invatare si cu flexibilitatea ca banii ramasi sa poate fi dirijati spre alte forme de ajutor, sa-i putem transfera in Pilonul II, nu s-a acceptat acest lucru. Dar nici noi nu am acceptat contrariul”, a sustinut seful MADR.
Daca initial s-a discutat despre o plafonare voluntara si o plata redistributiva, Oros a aratat ca in negocieri s-a insistat de catre Parlamentul European ca investitiile sa aiba o plafonare de un milion de euro, iar platile directe de 500.000 de euro „ceea ce ministrii Agriculturii nu au acceptat”.
„Am discutat si despre mentinerea Ajutorului National Tranzitoriu (ANT) si despre schimbarea datei de referinta. La Luxemburg s-a obtinut schimbarea datei de referinta din 2013 in 2018, dar noi dorim ca data de referinta sa se bazeze pe datele din fiecare an in care noi facem aceasta plata ANT, mai ales ca banii sunt din bugetul national. De asemenea, nu am acceptat ca varsta maxima a tanarului fermier sa coboare la 35 de ani. Dorim sa o pastram la 40 de ani”, a mai spus Oros.
In acest context, ministrul Agriculturii a precizat ca trialogul privind reforma PAC a fost suspendat, urmand o noua intalnire la o data ulterioara care nu a fost anuntata.
„In mare, acestea au fost presiunile facute de Parlamentul European care nu au fost acceptate de ministrii Agriculturii din UE, de aceea s-a suspendat trialogul, urmand ca la o data ulterioara sa ne reintalnim. Nu stim cand va fi acea data ulterioara, daca va fi o alta intalnire privind trialogul inainte de intalnirea finala de la Luxemburg. Sigur, noi ne dorim ca sa incheiem odata aceasta PAC 2021-2027 ca sa stim ce avem de facut, dar nu putem accepta o pondere atat de mare a masurilor de clima si mediu, de peste 65%, in detrimentul aspectului economic si al sustenabilitatii fermierilor europeni”, a concluzionat Adrian Oros.