padure de vanzare

Operatorii din sectorul forestier: accesul la resursa de lemn, tot mai dificil fara politici clare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Domeniul forestier are nevoie de politici clare, similare cu cele din sectorul agricol, care sa permita o alocare financiara bazata pe directii de dezvoltare, a declarat Ciprian Musca, presedintele ASFOR.

“In domeniul forestier trebuie sa avem o politica forestiera coerenta, similara celei din agricultura, care sa ne permita o alocare financiara bazata pe directii de dezvoltare.

Altfel, ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil. In ceea ce priveste dezvoltarea bioenergiei, exista un consens general ca biomasa solida este o sursa importanta de combustibil verde intern in multe tari si nu exista alternativa pe termen scurt.

In ultimii doi ani, atentia acordata padurilor si utilizarii padurilor a crescut in diferite domenii ale politicii europene si internationale, in special in ceea ce priveste atingerea neutralitatii climatice si dezvoltarea durabila.

Citeste si: 46.000 de hectare de pajisti, disparute in doar 12 ani. Care sunt cauzele?

Prin Pactul ecologic european (Green Deal), UE se angajeaza sa elimine sau sa compenseze emisiile sale de gaze cu efect de sera pana in 2050 si acorda padurilor europene si utilizarii lemnului un rol central in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii.

Desi exista o mare sansa ca impactul unor elemente din legislatia UE referitoare la paduri sa afecteze negativ aprovizionarea cu materii prime, este de asteptat ca alte initiative industriale europene recente sa aiba un impact pozitiv in recunoasterea si imbunatatirea in continuare a utilizarii lemnului ca material durabil”, a afirmat Musca.

La randul sau, Herbert Jobstl, presedintele EOS, a punctat faptul ca exista semne de incetinire pe pietele de produse secundare, pe fondul cresterii inflatiei.

“Primele luni ale anului 2022 au fost pozitive pentru industrie datorita cererii puternice. Productia ar putea mentine ritmul cererii datorita unei oferte stabile de materii prime – desi la preturi foarte mari.

Pietele de produse secundare se descurca si ele bine. Dar sunt semne de incetinire si urmatoarele cateva luni vor fi foarte dificile pe fondul impredictibilitatii ridicate, incetinirii pietei constructiilor si cresterii inflatiei. In timp ce in acest context incert nimeni nu poate spune cum va fi trimestrul 4 al acestui an, putem fi siguri ca trimestrul 3 va fi dur”, a spus specialistul.

Conform ASFOR, membrii EOS s-au declarat de acord ca, desi cererea de produse din lemn este solida si lemnul are o recunoastere din ce in ce mai mare in randul consumatorilor, provocarile sunt multiple.

“Asigurarea faptului ca industria fabricilor de cherestea are suficiente materii prime chiar si in viitor este vitala nu numai pentru fabricile de cherestea – primii procesatori de busteni – ci si pentru intreaga industrie a prelucrarii lemnului si pentru economia europeana in general”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al ASFOR.

Adunarea Generala de Vara a Organizatiei Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializarii Lemnului (EOS) a fost organizata pe data de 16 iunie, in localitatea Skelleftea, din Suedia. Pentru prima data in ultimii trei ani, evenimentul a avut loc si fizic.

Cu aceasta ocazie, au fost organizate mai multe vizite pe teren: la o fabrica de cherestea de ultima generatie, la o fabrica de glulam si CLT, respectiv la Sara Kulturhus – Centrul Cultural din Skelleftea, una dintre cele mai inalte cladiri din lemn din lume.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE